petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Galić: Ovo je tek početak rigoroznih mjera

Galić: Ovo je tek početak rigoroznih mjera

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je ovo tek početak rigoroznih mjera, s obzirom na epidemiološku situaciju. Zamolio je građane da ovo shvate kao posebno upozorenje.

Galić je u Jutarnjem programu TVCG objasnio da Radna grupa za prevenciju zaraznih bolesti predlaže mjere koje sa svih različitih aspekata sagledavaju i stručnjaci iz drugih tijela kao što su Komisija i Savjet za borbu protiv koronavirusa.

“I mi smo za ovaj put predložili sistem semafora koji se od prihvaćenih mjera razlikuje od momenta kada se rigoroznije mjere primjenjuju, odnosno tog indikatora 14-to dnevne stope indikacije na 100.000 stanovnika za određene gradove. To su za sada Budva i Tivat, ali mi se čini, kakva je epidemiološka situacija da je ovo samo početak nekih rigoroznih mjera”, kazao je Galić.

On je zato apelovao na građane da poštuju trenutne mjere.

”Molim građane da ove mjere shvate kao posebno upozorenje pred neke jako rigoroznije mjere, mada će to sve zavisiti od epidemiološke situacije”, dodao je on.

Razlika u mišljenju radnih tijela bila je, kako kaže, vezana za PCR testiranje prilikom ulaska u Crnu Goru.

“Tijela kao što su Komisija i Savjet su naglasile da smo mi turistička zemlja i da moramo u što dužem periodu da ostanemo otvoreni. PCR nas neće zaštititi od ulaska virusa  u zemlju, pogotovo, kada je toliko raširena lokalna transmisija”, kazao je Galić.

Mjere, kako dodaje, svi moraju poštovati.

“Trenutno ispod tog indikatora 2.000, kod kojih je najveći Stepen zaraze su Cetinje, Kotor, Nikšić i Podgorica, što ne znači da u jednom momentu se taj nivo neće spuštati ispod 2.000 zaraženih. To zavisi od mnogih faktora”, kazao je Galić.

Izvor: rtcg.me/cdm.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.