utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / GODINE ŽALOSTI

GODINE ŽALOSTI

GODINE ŽALOSTI

„ Ajde mala obuci fanjelu
da spavamo u sudskom tunelu.
U tunelu promaja je jaka
Crna Goro kukala ti majka.“

                            Narodna 

Nije čudo što zaljubljeni, još ako su mladi, žele da spavaju na tako egzotičnom mjestu kao što je tunel ispod Višeg suda u Podgorici.Možda bi trebalo ozbiljno razmisliti da se takmičenje u ležanju, iz Pive premjesti u pomenuti tunel. Jedno je sigurno, ne bi trajalo dva mjeseca, a i bilo bi turistička atrakcija u glavnom gradu Crne Gore. Ali je čudo nad čudima da bezbjedonosni sektor Crne Gore: policija, državna bezbjednost, sudstvo, tužilaštvo i naravno Vlada, mjesecima, ništa ne znaju o tom građevinskom poduhvatu, koga se ne bi postidio ni Čikago iz „najslavnijih“ mafijaških vremena. Ovo je još jedna potvrda da je Crna Gora u periodu vladavine DPS –a i satelita, i bukvalno srasla sa organizovanim kriminalom, tako da je teško razlučiti gdje je maligno, a gdje zdravo tkivo. 

Vlada u tehničkom mandatu, očigledno se zabavila oko pripremanja torte za buduću proevropsku vladu, pa ne vidi šta joj se pod prozorima radi. A te nove Vlade i dalje nema, iako su gospoda ambasadori uprli iz petnih žila da je formiraju. Njihovim ponašanjem iznenađeni su samo oni koji su zaboravili kako je Crna Gora postala nezavisna od same sebe, svoje istorije, kulture i tradicije, kao i vjekovnih prijatelja. Na sreću o tome je ostavio svedočanstvo Goran Svilanović, bivši ministar inostranih poslova SRJ, u izjavi za crnogorske medije 14.07.2011: „Da bi smo srušili Miloševića, odnosno dobili novac, morali smo svi mi lideri DOS-a, da se u američkoj ambasadu u Budimpešti, obavežemo da će Crna Gora biti nezavisna. Sve drugo je laž.“ 

O toj nezavisnosti najbolje govori činjenica da je Vladimir Božović bivši ambasador Srbije prognan iz Crne Gore samo zbog izjave da je Podgorička skupština 1918.godina bila „ izraz slobodno izražene volje naroda Crne Gore.“ Na drugoj strani pojedini ambasadori Kvinte određuju program i zadatke buduće vlade i samo što ne ispišu imena budućih ministara. Ali to je cijena koja se mora platiti za podršku u sticanju te nezavisnosti, koju smo dobili od istih država. Da podsjetimo pripreme za referendum o državno - pravnom statusu Crne Gore su bile u punom jeku, a Amerikanci su finansirali izgranju graničnog prelaza na Jabuci. Dobro se zna da Zapad ne troši pare na propale projekte. Rezultat je poznat Crna Gora je stekla „nezavisnost“, kojoj su kumovali gospoda ambasadori, i naravno Lajčak i Lipka. 
Danas je Krstovdan, koji se proslavlja u spomen na dan kad je pronađen časni krst na Golgoti, na kome je postradao Isus Hrist. Nažalost, danas je na Golgoti srpski narod na Kosovu i Metohiji. Zbog poslednjih tragičnih događaja u Banjskoj, Srbija i Republika Srpska su proglasile današnji dan za dan žalosti. U Crnoj Gori to nije slučaj, jer ovde traju godine i decenije žalosti, jer je Crna Gora zaboravila Kosovo i Metohiju još od vremena kad se odrekla Njegoša i utamničila ga u faraonski zindan na Lovćenu. 

Ali u duši svakog Srbina danas je dan žalosti zbog izgubljenih života na Kosovu i Metohiji i tragedije jednog naroda, koja traje i kraja joj nema. 
                                    POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ČEMU VAKAT TOME I VRIJEME

Moralo je da prođe 78 godina da se pored jame na Stražici, u koju su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.