utorak , jun 22 2021
Početna / Vijesti / Politika / Gola istina protiv blistavih DPS laži

Gola istina protiv blistavih DPS laži

Da kojim slučajem članovi Vlade Crne Gore poštuju dokumenta koja su usvojile, drugi blok TE Pljevlja bi već bio izgrađen a toplifikacija grada kao obaveza EPCG još od izgradnje prvog bloka bi bila davno završena. Posle skoro tri godine priprema i izbora najboljeg ponuđaca za izgradnju bloka 2 TE Pljevlja i skoro pet godina pregovora sa njim (kao i polaganja kamena temeljca u više izbornih ciklusa) Vlada nam slavodobitno za novogodišnju čestitku prosleđuje informaciju o raskidu saradnje sa kompanijom Škoda Praha.

Uzalud potrošenih slovom i brojem 8 (osam) godina i sijaset neispunjenih obećanja, DPS sa satelitima, uzalud potrošenih stotine hiljada ako ne i par miliona eura EPCG I Vlade CG u takvom pregovaračkom procesu, uzalud apeli nedužnih a ugroženih građana Pljevalja i zdravomisleća upozorenja civilnog društva povodom enormnog zagađenja, uzalud činjenice potkrepljene studijom Svetske zdravstvene organizacije iz aprila 2016 g. da je smrt svakog petog stanovnika Pljevalja dovedena u vezu sa zagađenjem vazduha, kada nam Vlada opet obećava.

Što može hladna i gola istina protiv blistavih čari DPS laži? ” To nikako ne znači odustajanje od gradnje drugog bloka” kažu oni. “Nakon rekonstrukcije prvi blok TE će raditi još 20 g.” Potvrđuju. ” Ekološka situacija u Pljevljima je loša, ali smo sada na tragu da se to promjeni. Poslije 27.decembra je tender za rekonstrukciju glavne gradske toplane čime ćemo značajno popraviti situaciju prije rekonstrukcije bloka…” obećava ministar.

Tender sam po sebi sigurno neće ništa popraviti a i iskustva sa tenderima su u Pljevljima tragikomična. A zašto bi im na riječ slijepo vjerovali kada su do sad ovako “tenderali” iako su znali za obavezujuće direktive EU i odluke EIB i EBRD o zabrani finansiranja izgradnje TE na ugalj, kada i u ovih par protokolarnih rečenica skoro pa i da nema trunke istine.

Ne samo da u Vladi ima previše ministara koji ne pokazuju ni malo osjećaja za realnost (ako već o njihovoj operativnoj nesposobnosti i pomankanju kreativnosti znaju i vrapci na grani) nego se ovdje pokazuje ili licemerje ili elementarno nepoznavanje problema. Gospodo iz Vlade, sve i da uspijete da napravite ekološku sanaciju postojećeg bloka za predviđena sredstva (odsumporavanje, denitrifikacija, otpadne vode, odlazeći gasovi…) na osnovu čega tvrdite da postojećem bloku može biti produžen radni vijek jos 20 godina bez dodatnih ulaganja?

Pošto ste na “tragu” ekoloških promjena u Pljevljima prosvijetlite nas prije njene “rekonstrukcije” gdje se nalazi glavna gradska toplana ili imate u vidu kotlarnicu u Skelićevoj?

Bilo bi poželjno i da saznamo ko će i o čijem trošku izgraditi magistralni toplovod u dužini od 4,5 km obzirom da ste naveli da će se paralelno sa rekonstrukcijom odvijati i radovi na toplifikaciji grada, sve to uz minorna predviđena sredstva u budžetima, stanja na terenu i nivoa gotovosti tehničke dokumentacije. I na kraju, koliko će to koštati građane Pljevalja i krajnje potrošače imajući u vidu postojeće stanje sekundarne mreže i instalacija u zgradama koje nije obećavajuće. Pljevljaci zaslužuju da saznaju istinu iz prve ruke.

Sa ovakvim vašim “istinama” očigledno da nešto ozbiljno nije u redu sa elementarnim moralom, osjećajem za pravdu i poštenjem u ovoj zemlji.

A što se tiče novih/starih predizbornih obećanja oko bloka 2 TE Pljevlja i toplifikacije grada njih se stide i vaši lokalni funkcioneri, samo to nemaju hrabrosti da vam saopšte.

Branislav Bane Veljković

Predsjednik OO SDP Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS Pljevlja-logo

DPS Pljevlja: Revanšizam, nepotizam i partijsko zapošljavanje u Rudniku uglja i Termoelektrani Pljevlja

Nakon 200 dana nove vlasti svjedoci smo ogoljenog nepotizma i bezobzirnog partijskog, zapošljavanja, kako su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *