nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Građanska alijansa: Sredstva za NVO preusmjeriti na otklanjanje posljedica

Građanska alijansa: Sredstva za NVO preusmjeriti na otklanjanje posljedica

Građanska alijansa (GA) poziva Vladu da hitno donese odluku da se sredstva namijenjena NVO sektoru za 2020 godinu, kroz pozive ministarstava u značajnoj mjeri opredijele za aktivnosti koje mogu pomoći otklanjanju posljedica moguće epidemije virusa COVID 19, za nabavku potrebne medicinske opreme, povratak građana Crne Gore, kao i za projekte NVO u cilju suzbijanja posljedica od epidemije virusa.

“Imajući u vidu ozbiljnost situacije, pogotovo u smislu poremećaja u funkcionisanju crnogorskog društva, neophodno je sve resurse usmjeriti u cilju definisanja i realizacije prioriteta koji bi obezbijedili punu sinergiju javnog, civilnog, privatnog i medijskog sektora”, saopštio je predsjednik GA Boris Raonić.

Naveo je da GA cijeni napore u cilju poboljšanja odnosa sa NVO, pa ova odluka u ovom trenutku ne bi imala uticaja na taj smjer.

“ U tom smislu, neophodno je započeti proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama i stručnim pojedincima, putem postojećih ili neke nove digitalne platforme koje Vlada koristi, a kako bi se u što kraćem roku prikupili stavovi i mišljenja o društvenim potrebama i problemima koji polako isplivavaju na površinu tokom početne faze borbe protiv virusa”, navodi se u saopštenju.

To se, kako je kazao Raonić, prevashodno odnosi na: osnaživanje društvene solidarnosti, efikasnosti državnog sektora u kriznim situacijama, komuniciranju javnog sektora prema građanima, podrške ranjivim grupama, promociju obaveznih mjera i svijesti o rizicima, itd.

“Apelujemo na NVO da podrže ovu inicijativu, a Vladu da na prvoj narednoj sjednici donese odluku kojom bi započeli proces konsultacija i naknadnog integrisanja predloga u rad svakog državnog i opštinskog organa koji u svom domenu rada finansijski podržava rad civilnog sektora”, kazao je Raonić.

Ova inicijativa, smatraju u GA, mora biti na fonu sveobuhvatnog društvenog preispitivanja prioriteta po pitanju višemilionksih javnih fondova, počevši od racionalizacije javne uprave do poreske discipline i kvalitetnije naplate državnih prihoda.

“Samo tako možemo pokazati odgovornost i prema društvenoj sigurnosti i onima koji su na prvoj liniji njene odbrane, a kojih nerijetko postanemo svjesni tek kada nam zatrebaju”, kazao je Raonić.

“Ovakve krizne situacije, gotovo po pravilu demonstriraju onu ljepšu stranu crnogorskog društva, solidarnosti i ispomaganja. Mislimo da je to odlična prilika da se ono institucionalizuje kroz saradnju sa civilnim sektorom”, dodaje se u saopštenju GA.

“Apelujemo na NVO da podrže ovu inicijativu“Apelujemo na NVO da podrže ovu inicijativu“: Raonić (Foto: Mina)
izvor: rtcg.me

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

SUTRA SLAVIMO VAVEDENJE! Po jutru na ovaj veliki praznik prema narodnom verovanju znaćemo kakva će nam biti sledeća godina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od dvanaest velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.