sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Gradska biblioteka nema para da kupuje dnevnu štampu

Gradska biblioteka nema para da kupuje dnevnu štampu

Građani Pljevalja traže da kao nekada, prije početka rekonstrukcije objekta Doma kulture, u čitaonici Gradske biblioteke Stevan Samardžić čitaju dnevnu štampu, druže se i razmjenjuju mišljenja. Naglašavaju da je to bila lijepa praksa i traže da ona bude nastavljena, piše Dan.

“Tu mogućnost smo imali prije nego što je biblioteka izmještena iz grada Doma kulture u vojnu fabriku. Ne vidim potrebu da nam to pravo neko oduzme jer je to bila lijepa praksa da se u gradskoj čitaonici pregleda dnevna štampa, da se ljudi druže i razgovaraju, komentarišu ono što je napisano i slično”, kaže Petar Radović i ističe da je on, ali i mnogi drugi Pljevljaci, bio redovan u gradskoj čitaonici.

Radović navodi da mu je jasno da tokom rekonstrukcije objekta Doma kulture takva praksa nije bila moguća jer je biblioteka bila i suviše daleko od grada.

“Sada je potrebno obnoviti taj život Doma kulture, jer zbog čega će postojati Dom kulture ako će biti prazan”, kaže Radović.

Prije početka rekonstrukcije Doma kulture, studenti, penzioneri, kao i drugi građani, provodili su slobodno vrijeme u gradskoj čitaonici. Studenti su spremali ispite, u pauzi čitali novine, razgovarali i komentarisali brojne teme. Oni stariji Pljevljaci više su svraćali zbog štampe, jer su u gradskoj biblioteci imali priliku da besplatno pročitaju novine, a pritom i da se druže.

biblioteka u domu kulture

Poslednjih godina, kada je u pitanju položaj starijih – on je posebno otežan, jer mnogi pljevaljski penzioneri nijesu u mogućnosti da izdvoje novac za novine. Posebno zbog toga što su pljevaljske penzije niže od državnog nivoa, a prema izvještaju sa početka ove godine 591 penzioner ima penziju od 125 eura.

Međutim, i pored svih želja Pljevljaka, nije sigurno da će novine kao nekada čitati u gradskoj čitaonici, jer u Narodnoj biblioteci Stevan Samardžić ne znaju hoće li imati novca da kupuju novine.

“Trenutno nismo u mogućnosti da kupujemo novine, jer ovogodišnjim budžetom nije predviđena ta stavka. Treba malo sačekati da vidimo šta će se dalje dešavati, kazala” je juče direktorica gradske biblioteke Đina Bajčetić i pojasnila da je potrebno strpljenje.

Ona je podsjetila da je gradska biblioteka prije petnaest dana vraćena u objekat Doma kulture, da je u periodu preseljenja iz nekadašnje vojne fabrike, uložen veliki napor.

“Vidjećemo u narednoj godini hoće li sredstva za štampu biti planirana”, naglasila je Bajčetić.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.