petak , jul 3 2020
Početna / Vijesti / Politika / Hampel / Herdt: Da li Crna Gora postaje mafijaška država?

Hampel / Herdt: Da li Crna Gora postaje mafijaška država?

EU bez reakcije na izuzetno napetu situaciju u Crnoj Gori a Nemačka je ignoriše. Na Balkanu se pojavljuje novi izvor problema.

Armin-Paulus Hampel, šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe AfD u nemačkom Bundestagu, upozorava:

„Sve više i više mafijaških struktura okuplja se u Crnoj Gori. Tamošnja vlada suzbija svu opoziciju i sve više krši minimalne standarde svakog demokratskog ponašanja. Slično Kosovu, mafijaški sistem je državu za plen odabrao. Pod vođstvom predsednika Đukanovića – koga još nazivaju i „kumom Podgorice“ (NZZ) – zemlja je mutirala u Eldorado narko kartela i pranja novca. Dosad ga je tolerisao Zapad jer mu je protivljenje Beogradu i članstvo zemlje u NATO-u bilo važnije. Nemački ministar spoljnih poslova, koji je nedavno posetio Balkan, čini se da ne procenjuje na odgovarajući način situaciju u Crnoj Gori, niti je voljan da interveniše sa evropskim partnerima. “

Ali, ne samo opozicioni političari, i predstavnici crkve su takođe fokus crnogorske vlade. Državni progon Srpske pravoslavne crkve se dešava u zemlji kandidatu za članstvo u EU, i to, hapšenjem i zastrašivanjem sveštenika i crkvenih velikodostojnika. I to u zemlji u kojoj više od 70 odsto ljudi pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Valdemar Herdt, član spoljnopolitičkog Odbora Bundestaga i šef Interparlamentarne komisije za ljudska prava, komentariše događaje na sledeći način:

„Politička agenda vlade Crne Gore prema Pravoslavnoj crkvi je krajnje upitna, ako ne i diskriminatorna. Usvajanjem takozvanog zakona o religiji otvara se ograničavanje imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve. Takve prakse su inače poznate samo u komunističkim sistemima. Licemerno ponašanje Brisela pokazuje da država kandidat za EU trenutno donosi takav zakon u autoritarnom stilu, a da ga EU ne kritikuje. Pritom se EU predstavlja kao veliki zagovornik ljudskih prava.“

Izvor: republika.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

demokrate govornica

Podrška Demokratskoj Crnoj Gori od 32,31 %

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Pljevlja održao je juče u sali Doma Vojske sjednicu u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *