utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Hrapović – Moguće zaključavanje

Hrapović – Moguće zaključavanje

Potpuno zaključavanje nije sklonjeno s dnevnog reda, već je samo privremeno odllženo, poručio je ministar zdravlja i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Kenan Hrapović.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da neće čekati 1. decembar kako bi donijeli nove mjere, već će, ukoliko to bude potrebno, izabrati krajnje restriktivni model, tzv. zaključavanje svih gradova.

„Mislim i vjerujem da ove tri jednostavne mjere – nošenje maski, poštovanje distance i higijena mogu da budu model ponašanja kako bi izbjegli taj restriktivni model“, rekao je Hrapović.

Kaže i da ćemo, budemo li poštovali mjere, pomoći da se smanji širenje epidemije i lokalna transmisija, ali i da se rastereti zdravstveni sistem koji je veoma opterećen.

Od početka epidemije su se, kaže, isključivo vodili strukom i preporukama nadležnih zdravstvenih vlasti.

Prilikom donošenja posljednjih mjera razmišljali su, kaže, o privrednoj aktivnosti, te normalnom odvijanju školske nastave.

„Totalno zaključavanje bi nas odvojilo od porodica, prijatelja, što bi dovelo do rasta simptomatskih stanja psihoze, što su teška stanja“, rekao je Hrapović.

Država je, kaže, učinila sve što je u njenoj moći da donese odgovarajuće mjere, a na svima nama je pojedinačna odgovornost da se mjere poštuju.

„Svi članovi NKT-a i ja radimo sve da sačuvamo zdravstvenu supstancu, i zdravlje svih nas. Mjere koje donosimo ne odgovaraju svima ni u svijetu, ali cilj kome težimo je siguran i ispravan. Zar je tako teško poštovati tako jednostavne mjere – držanje distance, nošenje maski i higijena“, upitao je Hrapović.

Crnogorski zdravstveni sistem je, tvrdi Hrapović, u doba pandemije pokazao da nije na začelju evropskih, iako su neki očekivali da ne bude tako.

„Zdravlje se ne smije i ne može politizovati. Uskoro će doći tranzicija vlasti, ali zdravstveni radnici su i dalje tu, oni će i dalje da nas liječe i moraćemo da poštujemo mjere, jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje“, kaže Hrapović.

Procjena Kriznog medicinskog štaba je, kaže ministar, da još uvijek ne bi trebalo aktivirati privremene kovid bolnice. No problem bi, upozorio je on, mogao biti ko će liječiti naše građane u tim bolnicama ako svi ne budemo poštovali mjere.

Izvor: rtcg.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za vikend počela podjela peleta po subvencioniranim cijenama

Prema informacijama koje je redakcija portala dobila od nadležnih u opštini Pljevlja isporuka peleta po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.