četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Humane aktivnosti Crvenog krsta

Humane aktivnosti Crvenog krsta

Opštinska organizacija Crveni krst Pljevlja, obilježila je 8. maj, Svjetski dan Crvenog krsta. Na ovaj dan počela je i Nedelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja i povodom koje organizujemo brojne događaje.

Svjetski dan Crvenog krsta ima za cilj pokazati snagu globalne mreže koja okuplja oko 14 miliona volontera širom svijeta, kroz temu „Svuda za svakoga“ i pod-temu “Podijeli osmjeh”.

Manifestacije koje ćemo sprovesti u Nedelji Crvenog krsta su:

Program brige o starima

Ovaj program je veoma značajan ako uzmemo u obzir činjenicu da stanovništvo Crne Gore ubrzano stari, a lica starija od 65 godina spadaju u jednu od najugroženijih kategorija, i većina živi u lošim materijalnim uslovima i u samačkim domaćinstvima. Glavni cilj ovog programa je doprinos unapređenju kvaliteta života starijih lica u Pljevljima, a posebno u ruralnoj oblasti.

Akcija solidarnosti “Vaše malo, nekome puno”

Takođe, sprovodimo i akciju “Vaše malo, nekome puno”, u kojoj će naši volonteri prikupljati pomoć u marketima “Franca” i “Žitoprodukt”  od 18. 05.  u vremenskom periodu od  9-17časova.U ovoj akciji angažovano je 10  volontera.  Volonteri stoje u namjeri da objasne značaj ove akcije i podjele im flajere. Ovom akcijom želimo da motivišemo na humanost, solidarnost kod naših sugrađana i podstaknemo ih da čine dobra dijela i daju svoj doprinos onoliko koliko su u mogućnosti. Prikupljene namirnice biće podijeljene krajem maja  socijalno ugroženim osobama.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

U petak 11.maja organizovaćemo  svečanu dodjelu priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce krvi, koje će biti i medijski ispraćeno, jer tim vršimo promovisanje svih aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi. Glavni zadatak je da obnavljamo članstvo ovog kluba, da upoznajemo javnost o tome koliko je značajno dati krv i koliko to zapravo znači ljudima kojima je ona potrebna.

Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.

Pored navedenih aktivnosti, Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja organizovaće predavanje u osnovnim školama na temu “Zdravi stilovi života”.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.