sreda , 30 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Humanost Dragana Dajovića i muk Ministarstva zdravlja

Humanost Dragana Dajovića i muk Ministarstva zdravlja

Humanost Pljevljaka uvijek obraduje sugrađane, pa čak i kada žive i karijeru grade u inostranstvu mnogi ne zaboravljaju svoj zavičaj. Pljevljak Dragan Dajović pokloniće 25 kreveta, natkasne i četvoro invalidskih kolica za potrebe pljevaljskog zdravstva, kazala je direktorica Doma zdravlja Branka Stanković. Draganov humanitaarni rad poznat je mnogim sugrađanima jer je porodica Dajović i za Hiruško odjeljenje poklonila krevete početkom 2000. godine, medicinsku pomoć a brojni su drugi primjeri pojedinačne pomoći sugrađanima.

Za RTCG Stanković je kazala da će uz podršku Ministarstva zdravlja iskoristiti prostor Doma Vojske kako bi se dobio veći prostor za zbrinjavanje kovid pacijenata, ističući da je najveći problem nedostatak kadra I prostora, te da je sa pogoršanjem epidemiološke situacije rad postao čista improvizacija.

„Imamo dosta pregleda, kroz kovid ambulantu je pregledano 117 pacijenata. Oko 350 pacijenata je prošlo i bilo na pregledu kod izabranih ljekara“, rekla je Stanković dodajući da je za prvih deset dana marta potvrđeno 187 novopozitivnih, od ukupno 335 uzorkovanih.

Potpredsjednik Opštine Pljevlja, Mervan Avdović, izjavio je za Vijesti, da su svi trenutni kapaciteti pljevaljske bolnice popunjeni, te da se situacija mijenja iz sata u sat.

„Mi smo u stalnom kontaktu u okviru Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Tu su direktor Opšte bolnice i direktorica Doma zdravlja i u svakodnevnoj smo komunikaciji. Postoje planovi za proširenje kapaciteta Doma zdravlja, ali ne i za Opštu bolncu. Teži slučajevi se šalju u Podgoricu, Bar, Nikšić. Lakši slučajevi su na kućnom liječenju, pa je trenutna popunjenost 26 kreveta”, kazao je Avdović dodajući da se u kovid ambulanti dnevno  radi od 30 do 40, a nekada i do 50 slučajeva, od čega se oko 20 slučajeva javi na odjeljenju kovid Opšte bolnice.

Ministarstvo zdravlja i menadžment Opšte bolnice nisu se oglašavali u javnosti po pitanju ozbiljnosti epidemiološke situcije u Pljevljima. Javnost se sjeća da je ministarka zdravlja Bojović za dan riješila situaciju u Baru kao I da je u poslednjoj izjavi direktora Opšte bolnice Eda Lalovića, sredinom februara, situacija sa epidemijom u Pljevljima bila je stabilna I da je bilo zatvoreno Infektivno odjeljenje, zbog infekcije ljekara. Tada je kazao je Lalović izjavio da je Infektivno odjeljenje spremno ukoliko se ukaže potreba za dodatnim kapacitetom a da za tri sata iz Podgorice može doći ljekar na ispomoć.

Dok traje tišina od nadležnih u zdravstu na društvenim mrežama su brojne ispovjesti sugrađana koji su se susreli sa teškoćama u liječenju svojih bližnjih a bilo na koju bolest da se čovjek požali prvo se upućuje u kovid ambulantu, pa a ako postoji potreba za hitnom hiiruškom intervencijom.

Dragan Dajović
Dragan Dajović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Sklonište u Pljevljima bez osnovnih uslova za život: Struja isključena, beskućnici se smrzavaju

U kući koju Pljevljaci nazivaju skloništem za beskućnike, trenutno borave tri lica bez mogućnosti da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.