ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / IJZCG: Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška je kolektivna društvena odgovornost

IJZCG: Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška je kolektivna društvena odgovornost

„Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za adekvatnom ishranom, te je dojenje ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki“, saopšteno je iz IJZCG
Svjetska nedjelja dojenja se svake godine obilježava u više od 170 zemalja, kako bi se povećao nivo znanja i svijesti o značaju i prednostima dojenja i obezbijedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i djeteta, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Ove godine, kako navode, Svjetska nedjelja dojenja obilježiće se pod sloganom „Istupi za dojenje. Edukuj i podrži“.
„Istraživanje višestrukih pokazatelja u Crnoj Gori (MICS) koje je sprovela Uprava za statistiku (MONSTAT) tokom 2018. godine uz podršku UNICEF-a pokazalo je da procenat djece mlađe od dvije godine, koja su podojena u toku prvog sata nakon rođenja porastao je sa 20% na 41% u romskoj populaciji i sa 14% na 24% u opštoj populaciji. Podaci su pokazali da je zdravsvstveno vaspitanje uticalo na povećanje zastupljenosti djece koja se isključivo doje u ranom djetinjstvu“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su saopštili da su ciljevi Svjetske nedjelje dojenja 2022. godine informisati stanovništvo o njihovoj ulozi u učvršćivanju karika lanca podrške dojenju, učvrstiti dojenje kao dio zdrave i sigurne ishrane, angažovati pojedince i organizacije u lancu podrške dojenju, te podsticati osnaživanje učesnika i sistema za promjene iz korjena.

Ističu da dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za adekvatnom ishranom, te je dojenje ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki.

Oni poručuju da je majčino mlijeko potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine života, te da bi prvi podoj trebalo da bude u roku od jednog sata od porođaja, isključivo dojenje tokom prvih 6 mjeseci.

Sastav i količina majčinog mlijeka, kako navode, prilagođeni su uzrastu djeteta i njegovim potrebama, te da sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dijete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Dodaju i da novorođenčetu dojenje obezbjeđuje pravilan rast i razvoj, podstiče razvoj i sazrijevanje imunog sistema, smanjuje rizik od gojaznosti, podstiče razvoj inteligencije, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od pojave alergija i iznenadne smrti odojčeta.

Prednosti dojenja za majku, kako je saopšteno, su uspostavljanje emocionalnih odnosa s djetetom, smanjenje postporođajnog krvarenja, doprinosi normalizaciji tjelesne težine, smanjuje rizik od osteoporoze, malignih oboljenja dojke i jajnika, postporođajne depresije i pojave anemije.

„Kako bi se formirao pravilan odnos prema dojenju u zajednici, dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbjediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je međutim i podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savjetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u cjelini“, zaključuju u saopštenju.
Izvor : vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.