petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / „Imamo većinu, Bečić na čelu Skupštine, ZBCG neće biti u Vladi“

„Imamo većinu, Bečić na čelu Skupštine, ZBCG neće biti u Vladi“

Predsjednik Evrope sad i mandatar Milojko Spajić rekao je nakon sjednice Glavnog odbora stranke da imaju skupštinsku većinu za formiranje nove vlade. On je rekao da je nekoliko članova Glavnog odbora bilo protiv predloženog formiranja vlade i nekoliko članova koji su bili uzdržani. Spajić je saopštio da očekuju podršku 44 poslanika za formiranje nove vlade. Mandatar je poručio da je definitivno da savez “Za budućnost Crne Gore”(ZBCG) neće biti dio nove vlade. Naveo je da su odbili pet ponuda. “Odbili su pet ponuda, pa prihvatili odjednom, o čemu se radi”, kazao je Spajić. Naglasio je i da je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić novi predsjednik parlamenta.

 (foto: RTCG)

“Vrijeme je da se bavimo ozbiljnim stvarima a ne trivijalnim temama koje smo vidjeli u pojedinim medijima”, kazao je Spajić.

Upitan da li je definitivno da ZBCG neće biti dio vlade, Spajić je kazao da je da jeste.

“Pet su puta odbili ponudu. Ne možemo da vjerujemo u njihovu iskrenost”, kazao je Spajić.

Još od sjednice poslaničkog kluba PES-a u petak veče, spekuliše se da dvije poslanice te stranke, Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur, nijesu podržale Spajićeve predloge za formiranje 44. vlade. Njih dvije predloge mandatara, prema nekim informacijama koje je dobio naš portal, nijesu podržale ni sinoć, na sjednici GO.

Spajić to ipak sinoć nije pominjao, niti su njih dvije o tome javno govorile.

PES sa nezavisnim poslanicima, predstavnicima Ujedinjene Crne Gore, Civisa i Alternative, ima ukupno 24 poslanika u crnogorskom parlamentu. 

Članovi GO Evrope sad su Milojko Spajić, Jakov Milatović, Boris Pejović, Andrej Milović, Janko Odović, Maida Gorčević, Tihomir Dragaš, Vasilije Čarapić, Branko Krvavac, Olivera Injac, Filip Ivanović, Filip Radulović, Mirko Đukić, Petra Čelebić, Zdravko Kovačević, Bojana Zulić, Draženka Laketić, Vojislav Šimun, Ana Đelević, Zdravko Tomić, Branislav Radičević, Branka Marković, Naida Nišić, Jasna Jovanović, Jevrosima Pejović, Ana Dulović, Anđela Jakšić Stojanović, Emil Osmanović, Filip Boljević, Tamara Rosandić, Anđela Bulatović, Anđela Mićović, Denis Hot, Nađa Laković, Armen Šehović, Igor Babić, Jelena Raković, Milan Zečević, Draćen Petrić, Jelenka Andrić, Almir Balić, Tonči Janović, Nina Lakićević, Radovan Novaković, Dragana Vučević, Aleksandar Grgurović, Ivan Lakić, Milivoje Lakić, Jovana Radulović, Miloš Marković, Miloš Pantović, Marko Stoiljkov, Tijana Lakićević Đinović, Vasilije Ivanović, Semir Kurtagić, Albin Kardović, Dane Marković, Marko Terzić i Vladan Aničić.

Ranije je sa poslanicima Evrope sad razgovarao mandatar i lider stranke Milojko Spajić, a nakon sastanka je saopšteno da postoji apsolutna saglasnost oko formiranja nove vlade. Na današnjoj sjednici GO PES-a nije viđen zamjenik predsjednika te partije i aktuelni šef države Jakov Milatović.

Generalni sekretar Pokreta „Evropa sad“ Boris Pejović saopštio je tada novinarima, da među poslanicima te stranke postoji apsolutna saglasnost oko formiranja 44. vlade, te da će poštovati odluku organa PES-a.

„Oko toga nije bilo dileme, jedino su to mediji malo podgrijali“, kazao je Pejović nakon sinoć održanog sastanka Kluba poslanika sa mandatarom Milojkom Spajićem.

Pejović je istakao da su razgovarali o svemu što ih čeka.

 (Foto: RTCG)

 (Foto: RTCG)

 (Foto: RTCG)

Demantovao je neke medijske navode i saopštio da sastanku, iz opravdanih razloga, nije prisustvovala jedino poslanica Maida Gorčević.

Na sastanak nijesu bili pozvani predstavnici CIVIS-a i Ujedinjene Crne Gore, koji sa mandatarom pregovaraju odvojeno. 

Pri sadašnjem stanju, dio nove vlade mogli bi biti PES, Demokratska Crna Gora, stranke manje brojnih naroda i SNP Crne Gore.

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) je u utorak uveče u Rožajama odlučio da će ući u Spajićev kabinet, a predsjednik BS Ervin Ibrahimović je saopštio da ih je mandatar Milojko Spajić obavijestio da koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ neće pozvati u Vladu. Dio Vlade trebalo bi da budu Albanski forum i Albanska alijansa. 

Ujedinjena Crna Gora, čiji predstavnici su bili na listi PES, navela je da je neprihvatljivo da u ime mandatara govore decenijski saveznici DPS-a. Ona se založila da mandatar obezbijedi sve informacije o strukturi, planu rada i prioritetima nove vlade. 

Civis, Ujedinjena Crna Gora i još jedan broj poslanika sa liste PES iskazali su još ranije namjeru da ne podrže vladu koncipiranu bez podrške najmanje 49 poslanika.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) ranije je saopštila da je prihvatila javno iznijetu ponudu mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića, rekao je jedan od njenih lidera Andrija Mandić.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.