sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Ispada da Pljevlja imaju veći turistički potencijal od Kotora, Tivta

Ispada da Pljevlja imaju veći turistički potencijal od Kotora, Tivta

Pošto su predstavnicima aktuelne lokalne, a i državne, vlasti usta puna ravnomjernog regionalnog razvoja, kao i stvaranja povoljne biznis atmosfere za privrednike u Pljevljima, red je da se kaže da stanje nije baš tako sjajno kakvim ga isti žele predstaviti.

Upravo suprotno, privredni ambijent u okviru kojeg se nalaze ljudi koji rade u privatnom sektoru u Pljevljima izgleda kao da Opština i država namjerno konstantnim povećanjem poreza, nameta i dažbina žele ugušiti i ono malo privatnika koji su svoje poslovanje  vezali za Pljevlja.

Kako drugačije protumačiti cijenu zakupa baštenskog prostora koja je u Pljevljima veća nego u nekim od elitnih turističkih destinacija. U ekstra zoni u Kotoru kvadratni metar terase ili bašte se plaća 2,6 evra, a u Tivtu zakupnina u prvoj zoni iznosi 1,96/m2. Da ironija bude veća, ispada da je u Pljevljima zakupnina za terase i bašte najskuplja u Crnoj Gori, pogotovo što se u Pljevljima plaća i postavljanje tende, pa je u tom slučaju metar kvadratni terase ili bašte pokriven tendom nevjerovatnih 12e/m2.

Ispada da Pljevlja imaju veći turistički potencijal od Kotora, Tivta i sl. Pogotovo je apsurdna turistička taksa u iznosu od 100 evra, dok je svima nejasno postojanje Turističke organizacije, kao i djelatnost iste.

Ako znamo da je demografija u Pljevljima katastrofalna, da je gostiju iz godine u godinu sve manje, da je većina lokala u centru grada uzeta pod zakup, logično bi bilo da se lokalna samouprava ponaša zaštitnički prema preduzetnicima, a ne da ih iz godine u godinu opterećuje sve većim porezima i dažbinama. Ako primorski gradovi sve čine da pomognu svojim ugostiteljima i privrednicima, nije dobro što su uslovi za privatni biznis u uslovima opšte depopulacije i finansijske krize iz godine u godinu sve teži.

Previsoke takse za ugostitelje i privrednike u Pljevljima nisu rješenje, već predstavljaju barijere ljudima koji su odlučili da budućnost svoje porodice grade u Pljevljima. Zato se takse na neki način moraju smanjiti, privrednicima se mora pomoći da bi se koliko-toliko olakšalo teško ekonomsko stanje u kojem se nalazimo.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA
Saša Grujičić. član OO Demokrata Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.