četvrtak , maj 28 2020
Početna / Vijesti / Politika / ISTRAGA PREDAKA I KORONE

ISTRAGA PREDAKA I KORONE

Genijalnost  Lovćenskog Tajnovidca Njegoša nije samo  u tome, što je u Gorskom vijencu opjevao „istragu poturica“, događaj za  koji istorija nije posigurno utvrdila da li se dogodio. Njegova veličina je u tome što je opjevao i predvidio događaj koji će se tek dogoditi. Naime, danas u Crnoj Gori naporedo teku dvije istrage, jedna protiv korone, koju vodi čitav svijet, a druga  je „istraga predaka“, iliti „posrbica“ kako se to kaže u savremenom Dukljanskom žargonu. Ova druga istraga je počela 1997.godine, a nastavila se i u doba korone.

Previše je dokaza za izrečenu tvrdnju. Nakon usvajanja satanističkog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, desile su se  litije, koje su zadivile svijet i dobro uzdrmale aktuelni režim u Crnoj Gori, koji je morao da pristane na pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom o povlačenju  Zakona ili njegovim  promjenama. Zato je korona došla kao   pakleni dar kako bi se prekinule litije i razgovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Borba protiv  korone poslužila je  kao paravan za istragu predaka, po onoj narodnoj da „ uz suvo, gori i sirovo“ .

Tako je Crna Gora jedina država u regionu, u kojoj Javni servis, bolje rečeno TV Jusovača, nije uživo prenosila Vaskršnju liturgiju iz Ostroškog manastira, koju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko- primorski  Amfilohije.  Malo im je i to bilo nego su na Cvijeti, nakon službe u manstiru Zlatica, priveli mitropolita Amfilohija  u policijsku stanicu. Posebno zastiđe i sramotu predstavlja postupanje policije  nakon sahrane znamenitog istoričara Vladimira Jovićevića, kojoj je prisustvovalo 10 osoba: njegova tri sina, supruga, kaluđeri, Andrija Mandić i ambasador Srbije Vladimir Božović. Mitropolit Amfilohije je služio opjelo, čovjeku koji je svojevremeno bio zamjenik predsjednika Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko –  primorske. Bukvalno pola sata nakon čina sahrane policija je uručila pozive sinovima pokojnika, Andriji Mandiću i mitropolitu Amfilohiju da se, pod prijetnjom privođenja,  jave u policijsku stanicu. Ovakve bruke i sramote Crna Gora nije zapamtila od vremena Knjaza Nikole, koji je zabranio prisustvovanje sahrani vojdode i književnika Marka Miljanova.

Golgota penzionerke Branke Milić, čuvene teroristkinje, koja je predvodila državni udar u Crnoj Gori u oktobru 2016. i dalje se nastavlja u ambasadi Srbije u Podgorici. To je ona žena koju su iz samice odveli na pregled u advokatsku sobu Višeg suda, a pregled umjesto dermatologa obavio je patolog i to pred televizijskim kamerama. Na sramotu civilizovanog svijeta i 21.vijeka. Kad joj pozli dođe Hitna pomoć, jer u Klinički centar ne smije da ode. Da je u tom izmišljenom državnom udaru tekla krv do koljena  ovakvo ponašanje prema jednoj ženi  bilo bi neprimjereno.  Dokaz da se sve ovo ne dešava slučajno  je izjava ministra kulture Bogdanovića, kako je „Kralj Ilir“ pisan u izolaciji zbog neke epidemije. Tako se nacionalnim  Crnogorcima, nakon srpskog porijekla i „crvenih Hrvata“ smiješi ilirsko porijeklo.

Ali, po onoj Njegoševoj „ neka bude što biti ne može“ dešavaju se i dobre stvari. Tako su štampani mediji u Crnoj Gori objavili da je lider Prave Crne Gore Marko Milačić jači od Mila Đukanovića na Fejsbuku i Tviteru.  U Pljevljima i dalje nema korone, a kako će je i biti  kad smo  samo  za dva mjeseca ( januar i februar) potrošili sve dozvoljene dane u jednoj godini, za prekoračenje graničnih vrijednosti PM 10 čestica.  O  stanju životne sredine i izgledu Pljevalja možda najbolje govori ona ne proverena, ali sasvim moguća, anegdota iz vremena NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Naime kada su poslali grupu aviona da bombarduju Pljevlja, oni su se vratili neobavljena posla. Na pitanje pretpostavljenih, zašto to nisu uradili odgovor je bio: „Već su bombardovana“.  Ne treba im se čuditi što su tako postupili kad su videli Rudničke kratere u sred grada i deponije okolo, jednom riječju slika spržene zemlje.

Pljevlja, 27.04.2020. g                                                         POKRET ZA PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

so 5 jun

SJEDNICA SO ZAKAZANA ZA 5.I 6. JUN

Sjednica lokalnog parlamenta, koja je odložena zbog pandemije virusa korona, održaće se 5. i 6. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *