ponedeljak , oktobar 19 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Istraživanje o korupciji: 57 odsto građana korumpiranom vide Vladu, Skupštinu i lokalne samouprave

Istraživanje o korupciji: 57 odsto građana korumpiranom vide Vladu, Skupštinu i lokalne samouprave

SVAKI DESETI GRAĐANIN SPREMAN DA PODMITI

Na listi su i nevladine organizacije, za koje, uz međunarodne organizacije, građani smatraju da su najmanje koruptivne (46, odnosno 47 odsto)

Sa današnjeg presa
Sa današnjeg presa (Foto: Privatna arhiva)

Građani su čuli za Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK), ali skoro polovina ne zna u dovoljnoj mjeri čime se ASK bavi.

Mira Popović iz CGO kazala je da trećina onih koji znaju o ASK, negativno ocjenjuje  rad Agencije, svega 15 odsto dalo je pozitivnu ocjenu, a više od trećine ispitanika nije dalo svoju procjenu.

Građani negativno ocjenjuju i rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Da SDT ne radi dobro posao kad je u pitanju borba protiv korupcije, smatra preko dvije petine ispitanika, a među njima je najviše onih sa sjevera.

Građani nemaju povjeranja ni u rad Državne revizorske instucije u dijelu borbe protiv korupcije – negativnu ocjenu dalo je dvije petine ispitanika.

Ispitanici su podijeljeni i oko pitanja da li bi trebalo prijaviti slučaj korupciju – 41 odsto njih smatra da bi trebalo, dok tek jedan odsto manje kaže da ne bi prijavili koruptivno ponašanje.

Kao razlog tome navode da bi korupcijom trebalo da se bavi država i da ne vjeruju da bi prijava dovela do bilo kakvog efekta.

Ipak, u odnosu na 2017. godinu, danas građani imaju više povjerenja i kažu da bi podnosili prijave ako bi one bile anonimne.

Kao mjeru za rješavanje problema korupcije, građani najčešće navode strožu kaznenu politiku.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

te pljevlja

Vukovićev nezakoniti potez stigao na naplatu

Opština Pljevlja počela je otplatu višemilionskog duga Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) nastalom zbog nezakonite odluke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *