četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / IZ PLJEVALJSKE SLUŽBE ZAŠTITE I SPAŠAVANJA POZIVAJU GRAĐANE DA OČISTE ODŽAKE

IZ PLJEVALJSKE SLUŽBE ZAŠTITE I SPAŠAVANJA POZIVAJU GRAĐANE DA OČISTE ODŽAKE

Iz pljevaljske Službe zaštite i spašavanja pozvali su građane da što hitnije očiste dimnjake u svojim stanbenim objektima, jer kako kažu svakodnevno se interveniše na gašenju požara. U pomenutoj službi posebno upozoravaju na veliku opasnost koja prijeti jer pljevaljski vatrogasci nemaju adekvatna sredstva za gašenje ovakvih požara.

Želim da našim sugrađanima skrenem pažnju na potrebu čišćenja dimnjaka, s obzirom da naša služba svakodnevno ima intervencije na požarima takve vrste – kazao je prvi čovjek pomenute službe Goran Čavić, uz pojašnjenje da do zapaljenja dimnjaka dolazi kako na privatnim kućama, tako i na stanbenim zgradama.

Sada nemamo nikakvo efikasno sredstvo za gašenje dimnjaka. Želim da svim građanima skrenem pažnju da u toku takvog paljenja se razvija temperatura od preko hiljadu stepeni, tako da postoji opasnost od eksplozije i zapaljenja okolnih prostorija, kazao je Čavić i dodao da je zato najbolje na vrijeme da se očiste odžaci kako se nebi dolazilo u veoma složene i opasne situacije.

Čavić je posebno istakao i problem koji je vezan za veliki broj praznih poslovnih prostora ali stanova u stanbenim zgradama. On navodi da vatrogasci često nemaju mogućnost da dođu na pravu lokaciju, jer u pojedinim stanovima niko ne živi.

Rešenje je da se dimnjak očisti na vrijeme i da se iz istog isprazni zapaljivi materijal. Česiti su problemi u tome što se mjesta za pražnjenje dimnjaka nalaze u poslovnim prostorima stanbenih zgrada, pa se i tu javljaju brojni problemi – kazao je Čavić, uz apel da se iskoristi lijepo vrijeme za čišćenje odžaka.

Iz Službe zaštite i spašavanja pozivaju građane da blagovremeno obavještavaju vatrogasce o pojavi ovakvih požara, jer, kako kažu, tada je lakše kontrolisati i gasiti požar.

Uvijek je bolje na vrijeme intervenisati nego kada dođe do neke nezgodne situacije – kazao je Čavić i podsjetio građane da svaku promjenu prijave na telefonski broj 123.

U samim Pljevljima poslednjih dana su primjećene aktivnosti na čišćenju odžaka. Od građana smo doznali da lica koja pružaju ovakve usluge često ne žele da čiste dimnjak neke višespratnice i da se najčešće odazivaju na pozive vlasnika privatnih kuća. Tako čišćenje dimnjaka na privatnoj kući, koja najčešće ima dva sprata, košta deset evra. Cijena čišćenja dimnjaka u stambenim zgradama je znatno viša i odžačari za svaki sprat, odnosno stanbenu jedinicu na spratu, naplaćuju po pet evra.

Vrijedi podsjetiti da je grejna sezona u Pljevljima zvanično počela 1. oktobra, ali da mnogi Pljevljaci u svojim domovima lože još od polovine septembra. Grejna sezona posebno rano počinje kada su u pitanju privatne stanbene kuće, gdje je teže grijati stanbeni prostor..

Izvor: pvsvitanje.me

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tužilaštvo formiralo 27 predmeta zbog lažnih diploma

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ove godine formiralo je 27 predmeta povodom prijave koje se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.