utorak , septembar 29 2020
Početna / Vijesti / Kultura / Izložba „Municipijum S… – prošlost, sadašnjost, budućnost“

Izložba „Municipijum S… – prošlost, sadašnjost, budućnost“

iyloyba muyej 1

Sinoć je prvi put u adaptiranom Domu kulture otvorena izložba „Municipijum S… – prošlost, sadašnjost, budućnost“ koju je organizovala JU Zavičajni muzej Pljevlja.

– Izložba je zaista organizovana na visokom nivou. Treba da nam budem čast što prisustvujemo večerašnjoj izložbi gdje podatke o Municpijumu S možemo gledati u tri oblika: na panoima, fotografijama i pisanim tekstovima na zidovima, kroz same eksponate i video projekciju. Kao što imamo priliku na ovoj izložbi da vidimo 60 – ih i 70 – ih godina na lokalitetu Municipum S kod Pljevalja vršena su sistematska istraživanja koja su rezultirala izuzetno vrijednim nalazima.Vođa istraživanja bio je čuveni akademik Dragoslav Srejović. Ostao je upamćen među kolegama da je svoju pažnju usmjeravao ka najvećim lokalitetima – kazao je Mirko Đačić, predsjednik opštine,  otvarajući izložbu „Municipijum S… – prošlost, sadašnjost, budućnost“ i dodao da ova izložba pokazuje koliko je za jedan grad značajno da ima Muzej koji će funkcionisati u punom kapacitetu.

– Turistička valorizacija lolakalieta Mnicipujuma S biće jedna od dugoročnih ciljeva. Naime geofizička istraživanja koje je Muzej ranije sproveo i istraživanja u samom gradu izvršena prije deset godina ukazala su na prostor u kome su najvjerovatnije nalazio centar grada. Istraživanja Centra za konzervaciju i arheologiju vršena u protekle dvije godine potvrdila su ove pretporstavke i otkrila su tragove ulica, kuća u gradskih zidina. Realna su očekivanja da će u narednim fazama aistraživanja otkriti  tragovi većih građevina koji će biti atraktivni za prezantaaciju – istakao je Đačić.

iyloyba muyej

iyloyba muyej 3

izlozba muzej 4

izlozba muzej 5

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

1582364430

Neveni Jovović, učenici Gimnazije, drugo mjesto na konkursu “Naš Patrijarh Pavle”

Na likovnom i literarnom konkursu ,,Naš patrijarh Pavle”, koji su raspisali Eparhija budimljansko-nikšićka i Matica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *