subota , decembar 7 2019
Početna / Vijesti / Društvo / Izložba povodom deset godina rada NVU „Šarenica“

Izložba povodom deset godina rada NVU „Šarenica“

Mirko Dacic otvaranje iyloybe

NVU „Šarenica“ postala je prepoznatljiva kako u Crnoj Gori tako u regionu i šire, po svojim unikatnim proizvodima koje rade od prirodnih materijala, vune, pamuka, svile.. Za sve ove godine rada nizali su se uspjesi i priznanja članica „Šarenice“ na međunarodnim sajmovima gdje su osvajale prva mjesta i priznanja.

Danas je u Domu kulture povodom deset godina postojanja NVU „Šarenica“  organizovalo izložbu tradicionalnih radova: tkanica, ćilima, haljina, vezova, narodne nošnje… u prisustvu Slobodana Starčevića, predsjednika Zanatsko preduzetničke komore, predstavnika opštine, nevladinih organizacija i mnogobrojnih sugrađana.

Ljilja cepicOtvarajući izložbu Mirko Đačić, predsjednik opštine, istakao je da je ovo najbolja izložba u Pljevljima tokom ove godine.

– „Šarenica“ uspješno radi deset godina. Čuva tradiciju Crne Gore i Pljevalja na najbolji i najpozitivniji mogući način. Sve ono što se pojavi kao produkt u NVU „Šarenici“ ima najbolji kvalitet. Ovo je tipična primijenjena umjetnost, velika vještina koja čuva našu tradiciju, vraća nas u domove predaka, baka i prabaka. Za svaki komad tkanja ili veza koji ovde vidite u NVU „ Šarenici“ bilo je potrebno vrijeme. Ne radi se serijskoj proizvodnji ni štancovanju proizvoda. Ovde se radi o visoko vrijednoj proizvodnji – kazao je Đačić.

sarenica 2

Sarenica 3

sarenica

sarenica 5

Ljilja Čepić, predsjednica NVU „Šarenice“, zahvalila je opštini i predsjedniku na podršci koju joj pružaju u radu i istakla da „Šarenica“ čuva od zaborava pljevaljski folklor, nošnju i tradiciju.

– Znam da su Pljevalja istorijski grad žena koje su sve svoje misli i djelo utkivale u taj ručni rad, pa smo mi krenuli da nastavimo sve to. Znamo da je u Pljevljima postojala prva ćilimara i ovo je dug prema tim ženam koje su kratko radile u toj ćilimari koja je kasnije prerasla u đačku zadrugu – naglasila je Čepić.

S.Z.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

biblioteka u domu kulture

Gradska biblioteka nema para da kupuje dnevnu štampu

Građani Pljevalja traže da kao nekada, prije početka rekonstrukcije objekta Doma kulture, u čitaonici Gradske …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *