utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Izložba „Segment naše prirode” povodom obilježavanja Dana muzeja

Izložba „Segment naše prirode” povodom obilježavanja Dana muzeja

Izložba „Segment naše prirode” povodom obilježavanja Dana muzeja
Prirodna oaza – bogatstvo diverziteta Crne Gore

„Segment naše prirode” izložba je kojom je Zavičajni muzej Pljevlja u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Crne Gore, predstavio neke od najatraktivnijih eksponata iz svojih zbirki koji ukazuju na bogatstvo prirode koja nas okružuje (17. maj).


Izložba, upriličena povodom obilježavanja Dana muzeja i manifestacije Noć muzeja, a usklađena sa ovogodišnjom temom “Muzeji, održivost i blagostanje”, na kojoj je prikazan biodiverzitet jednog od nacionalnih parkova Skadarskog jezera, kao i primjerci faune na području Crne Gore, koji su sve više ugroženi – privukla je pažnju velikog broja sugrađana, svih generacija.
-U skladu sa ovogodišnjom temom htjeli smo da istaknemo prirodu kao ambijent koji čovjeku pruža potrebno blaogstanje, naročito danas u vremenu užurbanog načina života kada smo sa svih strana okruženi tehnološkim, savremenim, razvojnim sistemima. Kao društvo smo izgubili vezu sa okolinom i prirodnim okruženjem. Muzeji kao javne ustanove u poslednje vrijeme preuzimaju ulogu nosilaca pozitivnih promjena. Sve je veće angažovanje muzeja u edukativnim programima mladih u pogledu pružanja saznanja putem izložbi i postavki – istakla je Dejana Drobnjak, direktorica Zavičajnog muzeja i dodala da je ovom postavkom prostor Zavičajnog muzeja pretvoren u malu prirodnu oazu.
-Moć prirode se ogleda u njenim mogućnostima da nas regeneriše. Dovoljno je da iskoračimo iz užurbane gradske gužve i betona, na tren zaboravimo na brojne obaveze kako bi osjetili blagodat prirodnog ambijenta. Naročito mi, u Pljevljima, znamo koliko je potreba za zdravom i čistijom okolinom i koliko je posebno važo djeci ukazivati na dobrobiti prirode i značaj njenog očuvanja. Na relativno malom prostru Crne Gore, prosto je Božji dar, da je zastupljeno toliko različitih prirodno-georafskih cjelina, od primorskih do planinskih. Sve su osobene po svojoj ljepoti i raznovrsnosti biljnog i životinskog svijeta – kazala je Drobnjak. Ona je istakla da ova izložba pokazuje neke od životnja koje obitavaju u našim šumama: vukovi, lisice, vukovi… koji su ugroženi od čovjeka.
Natalija Čađenović, direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, naglasila je da je cilj ovog muzeja da afirmišu kulturno i prirodno blago kojma Crna Gora obiluje kao i da segmente njene prirode prikaže kroz izložbe i van Podgorice.

  • Kroz izložbu “Segment naše prirode” upoznaćete samo djelić raznolikih eko-sistema i brojnih vrsta, a znamo da je biodiverzitet naše zemlje veliki. Predstavili smo najbogatiji eko-sistem Skadarsko jezero, a svima nama je poznat pelikan kao zaštitni znak ovog jezera. Osim pelikana jezero nastanjuje preko 200 drugih vrsta ptica. Takođe ribe jezera su osjetljiv resurs, zato ga treba pažljivo koristiti kako jezero ne bi ostalo nastanjeno sa uvezenom invazivnom vrstom kineskog šarana – istakla je Čađenović, otvorivši izložbu. Ona je kazala da ništa manje nije značajna fauna vodozemaca, gmizavaca, beskičmenjaka… koji na ovoj postavci nisu predstavljeni.
    -Drugi segment naše prirode je šuma. Iako smo se odlučili da prikažemo najatraktivnije vrste sisara i ptica, šuma nije smo stanište brojne lovne divljači već i ostalih živih bića koja jedino zajedno daju funkcionalnu cjelinu koja ima sposobnost da se oopravi nakon negativnih ljudskih aktivnosti – naglasila je Čađenović i zahvalila autrima izložbe, direktorici i koleketivu Muzeja.
    S.Z.
  • Text objavljen u Pljevaljskim novinama

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zvezdin karavan 1. juna u Pljevljima, istog dana i humanitarni koncert

Karavan Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dolazi u Pljevlja. Pljevaljski ogranak navijačkog kluba „Delije“ poziva vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.