nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Izvršni direktor RUP-a: Pozdravljam incijative za provjeru poslovanja Rudnika

Izvršni direktor RUP-a: Pozdravljam incijative za provjeru poslovanja Rudnika

Ministar energetike, Saša Mujović, nedavno je uputio zahtjev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) da, u skladu sa njenim nadležnostima, uradi finansijsku i reviziju poslovanja Rudnika uglja AD Pljevlja (RUP). 

Izvršni direktor RUP Mihailo Potpara, pozdravio je najavu revizije DRI.

„Vjerujemo, to će biti značajan korak u pravcu da se, kao što je najavio ministar Mujović, građanima i privredi ispostavi čist račun za ono što plaćaju, iako, napominjemo, u okviru RUP-a već djeluju službe interne i eksterne revizije, i to u skladu sa zakonima države Crne Gore. Postupci revizije u RUP se vrše kroz internu reviziju, Revizorski odbor i radom nezavisne revizorske institucije koju je za taj posao ovlastila država. RUP shodno zakonima vrši kvartalne, polugodišnje i godišnje izveštaje o radu i poslovanju koji se dostavljaju nadležnim institucijama i vlasniku kapitala. Dakle, transparentnost rada RUP već postoji, i svaki izvještaj nezavisnog revizora je usvojen od strane Odbora direktora EPCG, tj. vlasnika kapitala RUP. Međutim, ono što bih ja ovom prilikom zatražio od resornog ministarstva jeste da se na tome ne zaustavi, nego da sprovede i sve ostale kontrole i inspekcije. Prije svega, tražimo stručne inspekcije u vezi ca projektovanjem ključnih rudarskih projekata, kako bismo razjasnili sve medijske i čaršijske priče“, saopštio je Potpara.

Takođe, izvršni direktor RUP pozvao je ministra Mujovića da inicira reviziju rada ministarstava, nadležnih institucija, kao i radnih tijela delegiranih iz RUP, koji su učestvovali u procesu izmjena i dopuna prostorne planske dokumentacije u periodu 2019. i 2020. godine, koja se konkretno odnosila na površinski kop „Potrlica“. 

Posebno se skreće pažnja na iniciranju ove revizije, s obzirom da je zbog neažurnosti, nesmotrenosti ili čak namjerne opstrukcije kod donošenja planske dokumentacije iz perioda 2019-2020. godine, ugrožen proces izmještanja rijeke Ćehotine, a samim tim i nastavak eksploatacije uglja.

„Ono što bih dodatno istakao jeste neophodnost hitnog pristupa rješavanju problema izmještanja korita rijeke Ćehotine koje sam odmah po stupanju na funkciju izvršnog direktora istakao kao osnovno pitanje od značaja za opstanak RUP. To je jedno od najznačajnijih pitanja trenutno i u Crnoj Gori koje, ukoliko se ne realizuje, prijeti da izazove kolaps energetskog sistema i ugrozi snabdijevanje domaćinstava i privrede električnom energijom“, kazao je izvršni direktor RUP. 

Na kraju, Potpara je pozvao ministra da iskoristi svoj profesionalni i lični autoritet i da aktuelizuje i ispita ranije kandidovana pitanja koja se tiču poslovanja RUP iz perioda prije 2021. godine, kako ni jedno pitanje javnosti ne bi ostalo bez odgovora.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.