subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Janjušević: Demokrate će stati na put davanju lažnih obećanja

Janjušević: Demokrate će stati na put davanju lažnih obećanja

Gotovo 30 godina gospoda iz vladajuće koalicije eksploatišu fraze o boljem životu i evropskoj budućnosti naše države. Pred svake lokalne izbore grobari pljevaljske privrede obećavaju povećanje broja radnih mjesta, a svakodnevno ih smanjuju zarad povećanja standarda pojedinaca iz njihovih redova ili obračuna sa neistomišljenicima.

 

Najčesće se pred izbore pominju prirodni potencijali, od kojih najslađe eksploatišu rudu  koju, kako kažu, treba iskoristiti za dalji razvoj privrede našeg grada. Onda kreće dalje nabrajanje: ugalj, laporac, olovo i cink, sa ostalim elementima koji ih prate. A šta Pljevljima ostaje? Pljevljima ostaju razne deponije, odlagališta, enormno zagađenje i neplaćene ekološke naknade.

 

Imajući u vidu navedeno, osnovno pitanje vladajućim strukturama glasi: jeste li ikad utvrdili tačne podatke o količini bakra, gvozđa, mangana, antimona, žive, urana, barita, kaolinske i opekarske gline, gipsa i ostalih mineralnih sirovina, ili i dalje obećavate prosperitet na osnovu tragova? Očigledno niste, jer da ste utvrdili čime tačno raspolaže pljevaljski basen, rudna bogatstva ne bi bila eksploatisana samo u predizborne svrhe, već i u stvarnosti. Međutim, da je to bilo u interesu tajkuna, već odavno bi sve bilo istraženo, pošto u vašem sistemu vrijednosti interes pojedinca je ispred interesa države i naroda, što ste dosadašnjim radom i dokazali. Da nije tako, zaduženost ne bi bila ovolika, a rast  BDP- bio bi stvaran, a ne napumpan povlačenjem novih kredita koje svaljujete na leđa građana koje ste doveli na ivicu egzistencije.

 

Zanimljivo je da smo poslednjih godina, imali priliku da u više navrata čujemo da postoje kompanije koje su bile zainteresovane za proizvodnju cementa, ali je kao razlog za njihovo odustajanje naveden nedostatak željezničke infrastrukture. Krak pruge do Bijelog Polja je samo još jedno zrno u oblaku prašine koju ste građanima ovog grada bacili u oči, misleći da ćete moći proći nekažnjeno.

 

Nova energija koju nose Demokrate biće usmjerena na pokretanje inicijativa kojima će se stati na put davanju lažnih obećanja, i da konačno utvrdimo da li postoje samo tragovi ruda ili ozbiljne količine koje se mogu ponuditi evropskom ili možda svijetskom tržištu.

 

Dušan Janjušević, potpredsjednik OO Demokrata Pljevlja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ko su sad baćuškovići?

Da nije „ruskih špijuna u Crnoj Gori“ u Ukrajini ne bi bilo rata niti bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.