nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Jubilej 450 godina postojanja Husein pašine džamije

Jubilej 450 godina postojanja Husein pašine džamije

Proslavu jubileja 450 godina postojanja Husein pašine  kao jedinstvenog kulturno-istorijskog i vjerskog objekta u Crnoj Gori, u organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori, obilježiće se u Pljevljima trodnevnom minifestacijom, od 7. do 9. juna, na koju će biti pozvani predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora, predstavnici lokalne uprave, vjerskih zajednica, predstavnici velikih privrednih subjekata i pojedinci koji su značajnijim donacijama pomogli sanaciju Husein pašine džamije.

Trodnevna manifestacija će početi izložbom minijatura Kur’ana iz 1579. godine, koji se čuva u Husein pašinoj džamiji, 7. juna u 18 h u Domu kulture a isti dan u 20:30 h predviđena je promocija poštanske markice koja je izašla povodom 450 godina Husein pašine džamije, kao i koktel za zvanice u hotelu „Gold“. Na svečanoj akademiji, 8.juna u Domu kulture u 20 h, učestvovaće veliki hor Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice i recitatori.

Sjutradan u 10 sati počinje dvodnevni naučni skup, 8. i 9. Juna, sastavljen iz tri sesije u Domu kulture ( popodne od 17 do 19 h  je druga sesija). U nedelju 9. juna pedviđena je treća sesija naučnog skupa u 10 h,  potom fakultativni izlet do mosta na Tari i Žabljak, a po povratku druženje uz razgledanje grada.

Program obilježavanja 450 godina postojanja Husein pašine džamije počinje u utorak 4. juna, direktnim TV prenosom Bajram namaza iz Husein pašine džamije u 05:41 h u realizaciji TV CG.

-Husein pašina džamija je sagrađena 1569. godine, a zadužbina je Husein paše Boljanića, hercegovačkog sandžakbega, kome je visoki položaj omogućio da u Pljevljima podigne ovakvu građevinu kao svoju zadužbinu rodnom kraju, obzirom da je bio rodom iz sela Boljanići blizu Pljevalja. Džamija je zidana od tesanog kamena, sa minaretom visokim 42 metra. U džamiji se čuva nekoliko značajnih relikvija kao rukopisni Kur’an iz 1579. godine, dlaka iz brade poslanika Islama Muhameda a. s., koja se izlaže samo u najsvetijoj 27. noći mjeseca Ramazana, godišnji kalendar po lunarnom računanju vremena i ćilim iz 1573. godine koji je Husein paša poslao iz Egipta, kada je obavljao dužnost namjesnika u Misiru, kaže Jakub Durgut iz pljevaljske Islamske zajednice.

450 godina Husein pašine džamije

Pošta Crne Gore, na inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori, obilježava 450-godišnjicu Husein-pašine džamije publikovanjem izdanja za posebne prilike koje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana (FDC)“, kazali su 16.maja iz Pošte.

„Osnivač joj je Husein-paša Boljanić, porijeklom iz Boljanića kod Pljevalja, koji je u drugoj polovini 16. vijeka bio na najodgovornijim vojnim i civilnim položajima osmanske države. Glavni arhitekta objekta bio je čuveni mimar Hajrudin, a građevinske radove izvodili su dubrovački majstori. Zbog svog arhitektonskog sklada Husein-pašina džamija se ubraja u najvrjednije sakralne objekte orijentalno-islamske kulture na prostorima Balkana. Džamija je visine 17,20, a širine 13,10 metara. Unutrašnjost je osvijetljena sa 25 prozora. S vanjske strane je munara visine 42 metra i na njoj dominira lijepo izrađen šerefet, ukrašen stalaktitima „, navodi se u saopštenju Pošte. Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

Posjeta tokom radova na sanaciji Husein pšine džamije bivšeg ambasadora SAD u CG Roderika Mura

sanacija Husein pašine džamije

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Oblačno sa slabim padavinama

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno sa slabom kišom, na sjeveru uglavnom sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.