utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Jubilej zahvalnosti zaštitnici grada

Jubilej zahvalnosti zaštitnici grada

Povodom  jubileja 90 godina od izgradnje hrama Svete Petke u Pljevljima, koji će se proslaviti ove godine na krsnu slavu hrama,  krajem avgusta počelo je oslikavanje crkve. Freskopisac je Boris Markuš, sa saradnicima, koji je freskopisao velelepni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru i donji Manastir Ostrog.

– Naša želja je da se freskopiše što veća površina, po mogućnosti cijela crkva. Za sada smo odlučili da se oslika oltarski dio i lučni dio ispred oltara, za te radove potrebno je oko 10 hiljada evra. Očekujemo podršku Pljevljaka, kako onih koji žive u Pljevljima, tako i onih koji trenutno nisu u ovom gradu, a nose ga u srcu, a znamo da je mnogo takvih. Vjerujemo da će svi ljudi dobre volje naći mogućnosti da odvoje sredstva, da uslikaju sebe u hram, da tako kažem, kako bi pomogli da crkva Svete Petke bude freskopisana u popunosti – rekao je protojerej stavrofor Borivoje Pantić, arhijerejski namjesnik pljevaljski.

Prepodobnoj mati Paraskevi, svetoj Petki, upućuju se molitve za dobijanje djece, povratak vida za izbavljenje od duhova zlobe. U Pljevljima pravoslavni vjernici je smatraju zaštitinicom grada jer su na njen dan Pljevlja dva puta dočekala oslobođenje od okupatora

Opširnije u novom br. Pljevljskih novina od 1.septembra 2017.Freskopisac

oltar

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za vikend počela podjela peleta po subvencioniranim cijenama

Prema informacijama koje je redakcija portala dobila od nadležnih u opštini Pljevlja isporuka peleta po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.