nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Junaštvo Peđe Leovaca u udžbeniku istorije u Srbiji

Junaštvo Peđe Leovaca u udžbeniku istorije u Srbiji

Na kraju 20. vijeka Pljevlja su dobila dvadesetčetvorogodišnjeg junaka Predraga Peđu Leovca, koji je dao život za otadžbinu 14. aprila 1999. godine na Košarama, a najmanji znak zahvalnosti za njegovu hrabrost i odanost otadžbini SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, jeste taj što je ulica u kojoj je živio dobila njegovo ime. Istorijske prilike su se prebzo mijenjale, krojili su ih i prekrajali mnogi onako kako su željeli, a sa njima se i društvo preobrazilo. Prije četiri godine u Pljevljima je osnovan Kulturni centar „Predrag Peđa Leovac“ koji njeguje sjećanja na lik i život Predraga Leovca i aktivnosti u formi humanitarnog rada, promocije knjiga, organizovanje pjesničkih večeri, raznih tribina i debata. Iste godine u pljevaljskom naselju Kupusište grupa mladih ljudi je na jednoj od stambenih zgrada izradila mural posvećen potporučniku Predragu Peđi Leovcu. U januaru 2019. godine Peđinom ocu, Milu predstavnik Organizacionog odbora„Vidovdanski sabor srpskih vitezova“ posthumno uručio priznanje – orden srpskog viteza.
Od ove godine Peđino ime nalazi se u udžbenicima istorije za 8 razred u Srbiji.
-Slavno ime i junačko djelo viteza metohijskih međa Predraga Peđe Leovca, nakon tolikog broja medijskih naslova, murala, zastava, tribina i manifestacija, od ove školske godine krase i stranice udžbenika za osnovne škole Republike Srbije.
Ova vijest je unijela poseban osjećaj ponosa i radosti u porodicu Leovac, ali i među sve Peđine prijatelje, rođake i članove naše organizacije Kulturni centar „Predrag Peđa Leovac“, koju smo osnovali sa ciljem da kroz kulturne aktivnosti i humanitarne akcije, čuvamo sjećanje na lik i život našeg besmrtnog heroja sa Košara.
U nadi da ćemo u skorijem vremenu prisustvovati otvaranju spomen biste Peđi Leovcu u gradskom parku ispod Pošte – što bi predstavljalo krunu u radu našeg Kulturnog centra, kao i sa željom da će blistavi lik našeg Peđe dobiti prostor i u crnogorskim udžbenicima, koristim ovu priliku da se javno zahvalim svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u našim aktivnostima, dali nesebičan doprinos u cilju afirmacije jedne ovakve inicijative – prepoznajući sve izazove i prepreke, ali i neopisivi osjećaj dostojanstva i radosti koje nosi sa sobom učešće u jednom ovakvom poduhvatu.Slava našim besmrtnim vitezovima – kazali su iz pljevaljskog Kulturnog centra Predrag Leovac.
Udžbenik istorije
Udžbenik istorije
Peđino junaštvo u udžbeniku istorije
Peđino junaštvo u udžbeniku istorije

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.