nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Kultura / JUNB ,,Stevan Samardžić” organizuje veče fantastike dr Marijane Terić u subotu 10. decembra u čitaonici Biblioteke

JUNB ,,Stevan Samardžić” organizuje veče fantastike dr Marijane Terić u subotu 10. decembra u čitaonici Biblioteke

Marijana Terić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Odsjek za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu magistrirala je 2013. godine, stekavši time zvanje magistra nauke o književnosti. Doktor je društveno-humanističkih nauka (filološke nauke) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i prvi doktor iz oblasti fantastičke književnosti u Crnoj Gori. Autor je oko 60 naučnih i stručnih radova u zemljama regiona i inostranstva i urednik i recenzent više izdanja. Objavila je četiri naučne monografije:

Unutrašnja strana vremena (Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje, 2016), predstavlja veliki doprinos nauci o književnosti, posebno kada je u pitanju proučavanje postmoderne fantastičke proze na južnoslovenskim prostorima. Riječ je o prvom magistarskom radu o Miloradu Paviću (Fantastika u romanu ”Unutrašnja strana vetra” Milorada Pavića), koji potiče iz Crne Gore i koji je napravio značajan pomak u odnosu na postojeću klasifikaciju njegovih romana, pripisujući mu novo nadžanrovsko određenje – roman vremena.

Književne opservacije U izdanju Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva „Croatica – Montenegrina“ objavljena je 2020. godine monografija Književne opservacije (sagledavanje literarnih pojava) dr Marijane Terić, u kojoj su sabrani članci i eseji višegodišnjeg autorkinog istraživačkog rada na polju fantastike. Studija sadrži radove publikovane u naučnim časopisima i zbornicima s naučnih simpozijuma u zemlji, regionu i inostranstvu nastalih u periodu od 2014. do 2020. godine. „Knjiga je strukturirana iz tri tematska ciklusa:  FantastikaEsejiPortreti i prikazi u kojima su zastupljeni autori iz crnogorske, srpske, hrvatske, francuske i latinoameričke književnosti s ciljem da se osvijetle brojni inovacijski impulsi nastali pod uticajem svjetske literature, prvenstveno kroz osvjetljavanje fenomena fantastičkog u djelima najznačajnijih autora s južnoslovenskih prostora, ali i šire.

Putevima beskraja ‒ Recepcija jugoslovenske fantastičke proze (Beograd: Alma, 2021) pruža originalan naučni doprinos koji je važno prezentovati, sadrži pažljivo izabran predmet istraživanja, jasno definisane ciljeve i birani metodološki pristup, koji su faktografski tačni, predstavljeni jasno i razumljivo u  akademskom stilu.

Fantastika Montenegrina (2022) predstavlja izbor crnogorskih fantastičnih priča druge polovine 20. vijeka. Knjiga, koja je prvi izbor priča ove vrste u Crnoj Gori, nedavno je izašla iz štampe i u njoj je zastupljeno 19 priča od 13 autora koji su rođeni u Crnoj Gori, stvaraju u okvirima crnogorske književnosti, ali i onih koji su, pored nacionalne pripadnosti drugoj literaturi, na izvjestan način vezani za crnogorsko književno-kulturno tlo. U uvodnoj riječi, autorka je navela da je odabrala pisce čija djela predstavljaju inovativnu formu u odnosu na tradicionalne modele stvaranja, “prepoznatljive stvaraoce koji su djelovali u jugoslovenskim književnostima, a njihovi tekstovi fantastične literature imaju za cilj da ukažu na međusobne recepcijske uticaje i tipološke podudarnosti”.  Sva djela obuhvaćena izborom pripadaju stvaralaštvu iz druge polovine 20. vijeka, osim fragmenta iz romana  Lazara Komarčića “Jedna ugašena zvezda”, publikovanog 1902. godine.  Razlog je, kako je Terić istakla, jednostavan – “riječ je o prvom autentičnom naučno fantastičnom romanu, koji djeluje žanrovski superiorno u svjetskim razmjerama svoga vremena, zbog čega se može porediti s najboljim ostvarenjima britanskih pisaca naučne fantastike Herberta Džordža Velsa ili Artura Klarka.” Budući da su odavno priređene antologije srpske, hrvatske i bosanskohercegovačke fantastične priče, bilo je neophodno uključiti i crnogorske književnike u balkansku fantastičnu kompoticiju.

Dr Marijana Terić je učesnik međunarodnih konferencija u Zadru, Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Lavovu, Gdanjsku, Katovicama, Vroclavu, kao i drugim naučnim skupovima u zemlji. Objavljuje radove za više stručnih i naučnih časopisa poput hrvtaskih Književne smotre i Umjetnosti riječi, novosadskog časopisa Serbian Studies Research, poljskog International Journal of Slavic Studies, crnogorskih Vaspitanje i obrazovanje, Bibliograsfki vjesnik, Matica crnogorska.

Dobitnik je nagrade Filozofskog fakulteta za ostvaren prosjek na osnovnim akademskim  i specijalističkim studijama, Studentske nagrade Opštine Nikšić i jednogodišnje stipendije koja se dodjeljivala iz Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje naučnog i umjetničkog podmlatka Crne Gore.

Oblasti njenoga interesovanja su: književna fantastika, postmodernizam i komparatistika.

direktorica JUNB ,,Stevan Samardžić”  Pljevlja

 Đina Bajčeta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Koncert „Valentina“ u Pljevljima

U subotu, 13. aprila, sa početkom od 20 časova, na Velikoj sceni JU Centar za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.