nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Kabinet predsjednika Opštine: jedini zadatak svih strana u rješavanju problematike preduzeća treba da bude isključivo interes korisnika, a ne medijska halabuka i nadgornjavanje

Kabinet predsjednika Opštine: jedini zadatak svih strana u rješavanju problematike preduzeća treba da bude isključivo interes korisnika, a ne medijska halabuka i nadgornjavanje

Povodom teksta na lokalnim portalima “Radnici DOO “Grijanje” na sastanku sa predsjednikom Opštine i menadžmentom ostali bez odgovora na mnoga pitanja” , a zarad objektivnog informisanja javnosti, dajemo sledeće obavještenje:

 

U Odluci o osnivanju doo “Grijanje” – organizacije čija je djelatnost od javnog interesa, jasno su pobrojane i navedene obaveze osnivača, sa čime su nadamo se, dobro upoznati i zaposleni i menadžment istog.

Kao što je istaknuto više puta na sastanku sa Predsjednikom opštine, problemi kako ovog, tako i ostalih preduzeća čiji je osnivač Opština, treba da se isključivo rješavaju dijalogom zaposlenih i menadžmenta, kroz pronalaženje najboljeg načina za otklanjanje istih, u skladu sa zakonskim propisima, Statutom i odlukama preduzeća, uz maksimalnu podršku osnivača.

To su bili, između ostalog  i zaključci nakon dva održana sastanka predsjednika Opštine i nadležnog Sekretarijata sa predstavnicima oba sindikata DOO „Grijanje“, na kojima su suočeni argumenti i predočene činjenice o problematici u poslovanju preduzeća, a radnicima ponuđena i moguća rješenja. Sa ponuđenim modelima izlaska iz teške situacije, predstavnici oba sindikata su se tokom sastanka usaglasili i izrazili stepen zadovoljstva istim. S tim u vezi, simptomatično je da nakon svega dogovorenog kao „iz rukava“ i bez obzira na tok i kontekst sastanka izađu već unaprijed pripremljena, nažalost politički obojena saopštenja.

Napominjemo da krajnji cilj, odnosno zajednički i jedini zadatak svih strana u rješavanju problematike preduzeća treba da bude isključivo interes korisnika, a ne medijska halabuka i nadgornjavanje.

Kao osnivač, Opština nema zakonsku mogućnost, niti se može očekivati da učestvuje u obezbjeđenju zarada zaposlenima, osim da kao i ostali korisnici usluga grijanja redovno izvršava plaćanje obaveza prema tom preduzeću. Po tom osnovu, mjesečni računi Opštine Pljevlja iznose oko 15.000 € i uredno se plaćaju. Zahvaljujući tim uplatama, naravno i uz priliv drugih sredstava, u roku od 45 dana radnicima DOO „Grijanje“ podijeljene su tri zarade.

Takođe, budžetom za 2019. godinu Opština Pljevlja planirala je da uloži 60.000 € za pripremu i početak grejne sezone 2019/2020. Sredstva su jednim dijelom već realizovana na radove koje je preduzeće predložilo. U toku su aktivnosti oko postavljanja filtera na dimnjaku u Skerlićevoj, čime će se eliminisali negativni efekti dimnih gasova iz kotlarnice. U planu je da se i u narednoj godini obezbijede sredstva za početak grejne sezone. Na osnovu toga, Opština Pljevlja će finansirati dio radova i opreme, za koje preduzeće ne bi imalo kapaciteta da izdvoji sopstvena sredstva.

Još jednom naglašavamo da će Opština, kao osnivač, u okviru zakonskih prava i mogućnosti svaki predlog, dogovor i istinske namjere zaposlenih i menadžmenta, podržati i biti potpora u svakoj akciji koja je od interesa i za zaposlene i za građane.

 

Kabinet predsjednika Opštine

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.