utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Kalač: „Vektri-Jakić“ omogućeno korišćenje šuma bez plaćanja duga i dostavljanja garancija

Kalač: „Vektri-Jakić“ omogućeno korišćenje šuma bez plaćanja duga i dostavljanja garancija

– Uprava za šume pred ozbiljnim problemom. Kompanija „Vektra Jakić“ koja je najveći dužnik je u takvoj poziciji da joj je neko dozvolio da radi posao bez naše saglasnosti ali mi moramo poštovati sudske odluke jer ćemo snositi materijalnu, krivičnu pravnu odgovornost. Moramo da omogućimo’’Vektri Jakić’’ korišćenje šuma u koncesionom području, bez poštovanja zaključenih odredbi Ugovora, a to znači bez plaćanja starog duga i dostavljanja valjanih garancija za njegovu realizaciju, rekao je danas u Pljevljima Nusret Kalač, direktor Uprave za šume na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja Uprave i problemi oko ukoncesionog ugovora sa „Vektrom-Jakić“. Kalač smatra da javnost ima pravo da zna “i što sa pravom treba sve zajedno da nas zabrine”  je činjenica da je Privredni sud osporio osnovanost raskida Ugovora o koncesijama sa “Vektrom Jakić” i donio privremenu mjeru kojom nalaže Upravi za šume, da im bez uslovljavanja omogući da koriste koncesione šume koje su bile predmet Ugovora, do okončanja sudskog spora. Nakon privremene mjere Privrednog suda iz Uprave za šume tražili su od pljevaljske kompanije  da dostavi pravno valjane bankarske garancije i da izmiri sva dugovanja koja iznose 6, 4 miliona evra, od čega je dospjeli dug preko 4,58 miliona evra, kako bi mogli da nastave realizaciju koncesionog ugovora.

Umjesto izmirenja duga i obezbjeđenja garancija za naplatu koncesija “Vektra Jakić” je pljevaljskom Osnovnom sudu podnijela predlog za izvršenje privreme mjere. Kalač je rekao da je 27. januara ove godine Osnovni sud u Pljevljima donio rješenje da Uprava za šume izvrši privremenu mjeru kojom se nalaže da “hitno obezbjede da se u cijelosti implementira privremena mjera, pod prijetnjom novčane kazne pravnom licu u iznosu 2.000 evra i odgovornom licu 200 evra.

-Uprava za šume dovedena je pred svršen čin da bez poštovanja zaključenih odredbi ugovora, a to znači bez plaćanja duga i valjanih garancija za njegovu realizaciju, istovremeno nemajući obavezu da izmiruje ni u buduće koncesionu naknadu , mora “vektri- Jakić” da omogući korišćenje šuma u koncesionom području. To će doprinijeti nastajanju nesagledivih štetnih posledica po pljevaljske šume, opštinu Pljevlja i Budžet države Crne Gore, rekao je Kalač dodajući da su “ovakvim postupcima i rješenjima ova dva suda” svi ostali korisnici crnogorskih šuma i njihovi poslovni partneri dovode u neravnopravan položaj. Kalač je ocjenio da se “stvara pravna nesigurnost i održivost postojećih radnih mjesta u reprokompleksu šumarstva i drvoprade”, te da se posebno dovodi u veoma složenu poziciju služba Uprave za šume koja je od ostalih korisnika šuma naplatili prihode u cjelokupnom iznosu.

S obzirom na velika dugovanja “Vektr Jakić” na pitanje zašto nisu inicirali stečajni postupak kao što je to Poreska uprava uradila, Kalač je podsjetio da je on direktor Uprave od 2016. godine i da “bilo bezpredmetno voditi drugi stečajni postupak jer je “Vektra Jakić već bila u jednom stečaju” odnosno krajem 2019. godine završen je petogodišnji Plan reorganizacije Vektre Jakić u stečaju.

– Preduzećemo sve u granicama svijih kompetencija da ne dozvolimo dalje ugrožavanje ovog resursa jer je svako, bez obzira o kome se radi, dužan je da plati svoje obaveze. Tražili smo pravno mišljenje od zaštinika imovinsko – pravnih interesa i od Državno revizorske institucije mišljenje, jer je ona naložila u predlogu mjera da smo dužni da obezbijedimo valjane garancije za izvršavanje ugovora. Uprava za šume mora da ima status preduzeća, da se radi više o proizvodnji nego o upravno- pravnim poslovima i sve ovo što danas ima lošu percepciju javnosti rezultat je ovakve organizacije Uprave i evidentnih propusta nas koji radimo u Upravi za šume– rekao je Kalač.

U Upravi za šume ponosni su na ostvarene rezultate u prošloj godini rekordan prihod od 7, 215 miliona evra, što predstavlja povećanje od 37 odsto u poređenju sa prihodima od prije pet godina. Rezultat  je ostvaren uz smanjeni obim sječe od 15 odsto u odnosu na 2018. godinu ili za čak 36 odsto u odnosu na 2015. godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu, ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore, rekao je Kalač ističući da su u predstojećem periodu suočeni sa brojnim izazovima u pravcu nastojanja da imaju održivo gazdovanje šumama.

Nusret Kalač konferencija za novinareNusret KalačUprava za šume rezultati poslovanjagrafički prikaz proizvodnje vektre jakić

Opširnije u novom broju PV novina od 1.februara 2020. godine

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rekonstrukciju Omladinske ulice u Pljevljima pola miliona eura

Opština Pljevlja raspisala je tender za prvu i drugu fazu rekonstrukcije Omladinske ulice. Kako je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.