četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / KAMPANJA „ZAUSTAVIMO NASILJE“

KAMPANJA „ZAUSTAVIMO NASILJE“

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije, u četvrtak 27. aprila, organizovan je javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece u skupštinskoj sali zgrade opštine u Pljevljima.
Ovaj svojevrstan okrugli sto otvorio je predsjednik opštine Pljevlja g-din Mirko Đačić, a građani su imali priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i izvršnom direktoricom NVO “Roditelji” Kristinom Mihailović razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva. U ulozi prijatelja kampanje „Zaustavimo nasilje“ javnom razgovoru se pridružio i g-din Dejan Miličić, književnik i direktor Radio televizije Pljevlja.

IMG_2387U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

„Iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“, poručuje Perks.
Ovom prilikom, biti otvorena izložba Muzej porodičnih sjećanja, koja dijeli porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.
Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno visoka tolerancija društva prema nasilju. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Cilj kampanje je podizanje svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.

IMG_2392

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tošić – Bitno je da se program brige o starima nastavi

Predsjednica Skupštine opštine Pljevlja Jovana Tošić, danas je posjetila organizaciju Crvenog krsta u Pljevljima, a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.