petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / KLJUČEVE OD SLOBODE ČUVAJU NAŠE CRKVE, ZATO VAM IH NE DAMO!!!

KLJUČEVE OD SLOBODE ČUVAJU NAŠE CRKVE, ZATO VAM IH NE DAMO!!!

Litije su odraz slobode, ali ne one prividne, koja znači da si slobodan ako neko ne puca u tebe, već one slobode koja stanuje u samom čovjeku i koja je odraz njegove vjere i stanja duha. Za pravoslavnog vjernika ne biti u Litiji – znači biti ROB (strahovati za društveni položaj nezasluženo stečen, strahovati za nezasluženo stečene privilegije, povišice i druge prinadležnosti). Biti u litiji – znači biti SLOBODAN, bez obzira koliku cijenu vlastite slobode moraš platiti. Biti u Litiji znači BITI (živjeti)! Ne biti u litiji znači NE BITI (umirati natenane, polako)!

Šta su Pljevlja bila sve ove godine, ako ne rob vlastite države i većine vlastitih funkcionera. Litije su sada pokazale da je, uprkos tom fizičkom ropstvu, u narodu istinski živjela sloboda. Sloboda tu nije stanovala. Sloboda tu živi, jer su Pljevlja grad slobode. Ona je tu živjela i kad su Pljevlja bila u turskom ropstvu. Slavilo se ime Gospodnje, pjevala se Himna Svetom Savi. Zašto u Pljevljima slobodu niko nije ubio, a pucali su i Turci, i Austrijanci, i Nijemci, i Italijani, i komunisti, i… ?! Zašto slobodu nisu ubili?! Zato što ključeve od slobode čuvaju naše crkve. Zato vam ih i NE DAMO!!! Zato što su crkve za slobodne, a tamnice su za robove. Ako si rob – osuđen si na tamnicu! Ako si istinski slobodan, onda ti je Crkva dom. Trećeg izbora nema, kao što ga nikad nije ni bilo.

Serafim Džarić (trojički iguman) i Derviš Šećerkadić (pljevaljski muftija) bili su savremenici, komšije i prijatelji. Muftija nije bio spokojan, ako je iguman bio nespokojan. Kada je iguman osuđen na smrt, muftija je založio svoju glavu da bi zaštitio igumana od austrijskih vješala. I iguman je založio svoju glavu da bi muftiju zaštitio od noža crnogorskih komita. Znali su obojica da jednom mira nema bez ovog drugog. Znali su, jer su bili slobodni! Znali su, jer su bili Ljudi!

Istaknutog dobrotvora Pljevaljske gimnazije, nacionalnog borca i rodoljuba, Omer-bega Bajrovića, austrijska okupatorska vojska vukla je vezanog za vojno vozilo do blizu Sarajeva, gdje je od iznemoglosti izdahnuo. Mučeništvo Omer-begovo bila je prinuđena da gleda njegova stara majka, pred čijim očima je usnuo. Iako vezanih ruku, Omer-beg nije umro kao rob. Umro je slobodan. On ni danas nije mrtav, jer nije dozvolio da u njemu umre sloboda. Dakle, mrtvi su samo oni u kojima je umrla sloboda. Slobodari su besmrtni!

NE DAMO SVETINJE! SVI SLOBODNI PLJEVLJACI BIĆE VEČERAS U LITIJI. VIDIMO SE!!!

Mr Bojan Strunjaš

Litija 13, mikova M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Premijerna predstava “Boing Boing” razveselila publiku

Premijerna predstava “Biong Boing, u produkciji pljevaljskog Centra za kulturu, 4.juna je aplauzima ispraćena u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.