nedelja , jun 7 2020
Početna / Vijesti / Politika / KLUB ODBORNIKA DEMOKRATA U SO PLJEVLJA PODNIO PREKO 100 PREDLOGA ZA DOPUNU BUDŽETA

KLUB ODBORNIKA DEMOKRATA U SO PLJEVLJA PODNIO PREKO 100 PREDLOGA ZA DOPUNU BUDŽETA

Klub odbornika Demokrata u Pljevljima, održao je javnu raspravu povodom Nacrta budžeta Opštine Pljevlja za 2019. godinu, na kojoj je uložio primjedbe i predočio rješenja za nagomilane probleme. Na samoj raspravi i u posebno sačinjenom dokumentu, odbornici Demokrata podnijeli su više od 100 predloga za dopunu budžeta. Prethodno je 36 mjesnih odbora OO Demokrata Pljevlja identifikovalo probleme na teritorijama mjesnih zajednica, za koje su realnim i stručnim pristupom ponuđena adekvatna rješenja.

Nacrt budžeta Opštine Pljevlja za 2019. godinu kao instrument ekonomske politike nije dao rješenja za mnoge probleme sa kojima se godinama suočavamo. Iako su formalno pozicije budžeta dobro posložene, suštinski gledano stari problemi koji se godinama gomilaju i dalje se ne rješavaju pa će očigledno čekati neka bolja vremena. Stoga budžet niti je realan, niti je razvojni, a problemi ostaju isti, naročito: zagađenje vazduha i kontinuirano narušavanje životne sredine; i dalje nedostaje izgrađeno i uređeno postrojenje za preradu vode; i dalje je nedovoljno ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu (uprkos određenim pomacima u posljednjih nekoliko godina); dotrajala i zastarjela vodovodna i kanalizaciona mreža zahtijeva značajna ulaganja; loša putna infrastruktura na ruralnom području; visoka zaduženost Opštine. Takođe, opravdana je ocjena da je budžet planiran u nerealnom iznosu kao i ranijih godina. Tako, u 2016. godini planiran je budžet u iznosu 19,2 a ostvren je sa svega 10,8 miliona eura ili 56%, a takav trend nastavljen je i u 2017. godini, kada procenat ostvarenja budžeta iznosi svega 60% (planirano 20,8, a ostvareno 12,6 miliona eura). Ostvarenje budžeta prema podacima koji su saopšteni nedavno do sredine novembra iznosi 61% (ostvreno 11,0 a planirano za godinu dana 17,9 miliona eura).

Iz predloženog Nacrta se primjećuje da se bilansna ravnoteža uspostavlja kreditnim zaduženjem u iznosu od 863.100,00 eura. Na drugoj strani nije planiran prihod od takse koju plaćaju zagađivači u skladu sa zakonom o životnoj sredini. Naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa planirane su u iznosu 5.515.000 eura ili  33,48% od ukupnih planiranih prihoda. Ovo predstavlja prihod koji značajno utiče na neostvarenje planiranih prihoda i kako stoje stvari neće se ni realizovati u planiranom obimu. U međuvremenu, Opština je izgubila spor sa Rudnikom uglja, pa je značajno umanjen prihod po osnovu poreza na nepokretnosti. Takođe, izgradnja toplane u 2019. godini nije realna, imajući u vidu da nisu pribavljene odgovarajuće dozvole i da su zahtjevi odbijeni zbog formalnih greški lokalne vlasti.

?Klub odbornika Demokrata u Nacrtu budžeta za 2019. godinu prepoznaje niz projekata koji su predviđeni i programom Demokratske Crne Gore među kojima su: izgradnja gradskog bazena; rekonstrukcija Ulice kralja Petra; spajanje Trga Đorđija Peruničića sa glavnom ulicom; rekonstrukcija Trga Patrijarha Varnave; pješačka staza na Gukama. Sa druge strane kapitalni dio budžeta ne predviđa realizaciju ništa manje značajnih projekata i to: izgradnju postrojenja za preradu vode; rekonstrukciju gradske pijace i izgradnju moderne tržnice; izgradnju parkinga u naselju Moćevac; izgradnju uređenog šetališta sa rasvjetom i mobilijarom za rekreaciju u naselju Guke; uređenje korita rijeke Breznice; asfaltiranje saobraćajnica u prigradskim naseljima; uređenje Borovičkog i Otilovićkog jezera; izgradnju i rekonstrukciju putne mreže na seoskom području; izgradnju i rekonstrukciju seoskih vodovoda.

U Nacrtu budžeta predviđeno je značajno, trostruko uvećanje za jednokratnu pomoć novorođenčadima u odnosu na prethodnu godinu, što je, takođe, predlog Demokrata. Klub odbornika Demokrata će u narednom periodu djelovati u cilju implementacije ponuđenih rješenja, a o svim konkretnim predlozima obavještavaće javnost.

demokrate podnesak na Budžet 18

Saopštenje za javnost Demokrata CG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Vladislav Bojović BG

Bojović: Crna Gora da iskoristi potencijal saradnje sa državama regiona nakon epidemije korona

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska Vladislav Bojović učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Beogradu: …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *