utorak , 26 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Ko je preležao koronu po vakcinu može nakon tri mjeseca

Ko je preležao koronu po vakcinu može nakon tri mjeseca

U Crnoj Gori je u toku vakcinacija protiv virusa Covid 19. Jedno od pitanja koje se nameće je i kada se preporučuje vakcinisanje osoba koje su prebolovale koronavirus. Iz Instituta za javno zdravlje CdM-u su pojasnili da ne postoje zvanične preporuke, ali da je prema dosadašnjim saznajima rizik da se ponovo oboli od korone u prvih 90 dana smanjen, te se vakcinacija može privremeno odgoditi.

<<<Bez straha: Drugu dozu Astra Zenece primiti u periodu od četiri do 12 sedmica, što prije postići veći kolektivni imunitet<<<

“Za osobe sa prethodno potvrđenom SARS-CoV-2 infekcijom vakcinacija se svakako preporučuje, jer se još uvijek ne zna pouzdano koliko traje imunitet stečen prirodnom infekcijom”, naglašavaju u IJZ za CdM.

Prema njihovim riječima ne postoje zvanične preporuke koji je minimalni period koji treba proći od infekcije do vakcinacije.

“Bitno je da osoba ne prima vakcinu u akutnoj fazi bolesti sa prisutnim simptomima dok se nisu ispunili kriterijumi za prekid izolacije. S obzirom da trenutni indikatori ukazuju da je rizik od ponovne infekcije u prvih 90 dana smanjen, osobe koje su nedavno prebolovale COVID-19 mogu odlučiti da privremeno odgode vakcinaciju”, pojasnili su za CdM u IJZ.

Zaključno sa jučerašnjim danom prvdu dozu primio je 29601 građanin, revakcinisanih je 4734, a za vakcinaciju je prijavljeno 85688 građana Crne Gore.

Izvor cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Menadžment lokalnog preduzeća „Vodovod“ je u sali Skupštine opštine Pljevlja organizovao pres na kome su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.