četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Koalicija „Da Pljevljima svane“: Vrijeme je da stvorimo nova i bolja Pljevlja!

Koalicija „Da Pljevljima svane“: Vrijeme je da stvorimo nova i bolja Pljevlja!

 

Koalicija NSD-SNP CG-PzP „Da Pljevljima svane – složno i iskreno naprijed“, hoće, može i umije da Pljevljima i Pljevljacima ponovo povrati dostojanstvo, demokratiju, ekonomski razvoj, socijalnu pravdu, sigurnost i vjeru u bolje sjutra.

Naš cilj je da Pljevlja pripadnu Pljevljacima, da opština Pljevlja ponovo bude zajednica koja počiva na ekonomskoj stabilnosti i međusobnom povjerenju njenih građana kao pretpostavkama sveukupnog razvoja i napretka svakog čovjeka, svake kuće i domaćinstva.

Odlučni smo da stvorimo uspješnu i modernu lokalnu zajednicu u skladu sa najvišim moralnim načelima, pravnim standardima i demokratskim metodama obavljanja javnih poslova i potpuno transparentnim raspolaganjem sredstvima građana u procesu vršenja lokalne vlasti.

Domaćinsko postupanje u svim segmentima rada, otvoren i pošten pristup rješavanju svih pitanja i problema, kao i potpuna svijest da sve što radimo moramo činiti u interesu svih je temelj našeg ukupnog političkog djelovanja.

Osnovni politički i programski principi ove Koalicije, koji će biti poštovani i primijenjeni na djelu od prvog trenutka kad preuzmemo vršenje lokalne vlasti sadržani su u Ustavu Crne Gore.

Izborni program Koalicije „Da Pljevljima svane – složno i iskreno naprijed“ u potpunosti zadovoljava potrebe građana opštine Pljevlja i daje rješenja kako da svi živimo bolje, kvalitetnije i perspektivnije.

Vrhovni interes našeg političkog djelovanja i rada jeste da Pljevljacima povratimo optimizam, da točak propadanja našeg zavičaja zaustavimo i pokrenemo naprijed kako bi izašli iz provalije u koju nas je gurnula višedecenijska vlast crnogorskog režima i da mladi, talentovani, sposobni i obrazovani ljudi ne odlaze iz ove sredine, već da im se stvaranjem uslova za rad i život u ovoj sredini pruži prilika da svojim znanjem i radom doprinesu da Pljevlja krene putem napretka i prosperiteta.

 

Vrijeme je da Pljevljaci povrate vjeru u sebe!

Vrijeme je da stvorimo nova i bolja Pljevlja!

Vrijeme je da sunce obasja svaku našu kuću!

„DA PLJEVLJIMA SVANE!!!

 

 

Prethodnih decenija Pljevlja su surovo i otvoreno eksploatisana, zanemarena i stavljena u neokolonijalni položaj. Neoliberalna ekonomija je potpuno uništila na desetine pljevaljskih preduzeća i bez posla ostavila hiljade radnika. Nova vrijednost koju su stvarali Pljevljaci smanjena je u ogromnom procentu. U Pljevljima se danas ne stvara ni jedan industrijski proizvod koji bi mogao nositi oznaku ovog grada. Funkcionišu samo oni privredni subjekti koji izrabljuju prirodne potencijale opštine Pljevlja i koji svoju dobit odnose iz ove sredine. Za 9 godina koliko je ukupno DPS vršio izvršnu vlast, umjesto da, kao dio vladajuće partije u Crnoj Gori, obezbijedi napredak ovog grada, oni su zadužili Pljevlja za više od 20 miliona evra. Posledice takvog sveukupnog stanja su vidne, svima poznate i nepobitne:

Pljevlja su u vrhu najzagađenijih gradova u Evropi, jer su nam otrovani vazduh, voda i zemljište.

Pljevljaci se rađaju sa genetskim predispozicijama za najteža oboljenja, jer zagađenost ukupne biosvere traje decenijama.

U Pljevljima je ogroman procenat oboljelih od bolesti respiratornog trakta i kancera, jer su industrijske deponije u našim dvorištima pune otrovnih supstanci.

Broj umrlih uveliko nadmašuje broj novorođene djece, broj Pljevljaka se vrtoglavo smanjuje i za tri godine biće nas manje od 25 000, jer ko god ima mogućnosti odlazi iz Pljevalja da bi sačuvao goli život, svoj i svoje djece.

Pljevlja su ostavljena, zaboravljena, nema ih na kartama razvoja Crne Gore, a ako se ne probudimo i ne složimo, uskoro ovog grada neće biti ni na geografskim mapama.

Zarad lakše i brže eksplatacije, Pljevlja su pretvorena u rupu do koje ne može doprijeti svjež vazduh, Pljevaljsko polje, Šumane i Borovica, naš „Misir“ više ne postoje jer su pretvoreni u pustinje, Ćehotina i Vezišnica su mrtve rijeke, Pljevlja imaju fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, a voda sa gradskog vodovoda nije za ljudsku upotrebu, iz „Šuplje stijene“ vade tone srebra i drugih plemenitih metala, a govore da proizvode samo olovo i cink, stotine hiljada kubika drveta „beru“ u Ljubišnji, a iza njih puzaju štetočine da dokrajče ono što oni nisu.

Govore nam o ravnomjernom regionalnom razvoju, a država na tome ništa ne radi, pričaju o razvoju sela, a asfaltiraju po 250 metara lokalnog puta za četiri godine koji vodi do 200 domaćinstava.

Po više puta počinju da grade drugi blok Termoelektrane, a ne znaju ima li uglja i za rad postojećeg.

Pričaju o toplifikaciji grada već 25 godina a Pljevljaci i dalje lože ćumur i drva osam mjeseci u godini.

Pljevljska biblioteka je na periferiji, galerija u sportskoj dvorani, a muzej u dvije kancelarije i bez muzejske postavke.

Pljevlja se nalaze na tri rijeke, a djecu vodimo na more da bi naučila plivati.

Pljevlja su jedini grad na svijetu gdje je normano upozorenje da nije zdravo otvoriti prozor jer zagađenost vazduha desetinama puta prelazi maksimalno dozvoljene granice.

Da bi Pljevlja potpuno zagadili i zavadili, nameću nam i smišljaju nove i nove podjele i favorizuju razlike. Govore nam o potrebi suživota, a mi zajedno živimo ovdje već vjekovima, insistiraju na poštovanju razlika, a Pljevljaci se rađaju sa tim poštovanjem, pričaju o nacionalnoj i vjerskoj toleranciji oni koji ne znaju kako je slatka bajramska baklava i vaskrše jaje dobijeno od komšije i prijatelja druge vjere; nameću novi jezik i pismo onima čiji su preci sačuvali i jedno i drugo ne gledajući kome se mole i kako se mole.

Mrak je pao na Pljevlja, a sa lica Pljevljaka se makao osmjeh i optimizam, Pljevlja su pretvorena u grad bez nade i dovedena na ivicu provalije.

 

Krajnje vrijeme je za novo vrijeme, za buđenje pljevaljskog duha!

Poslednja prilika je da kažemo sebi da se nismo pomirili sa sudbinom, da nismo slomljeni i da mi koji smo ostali ovdje nemamo rezervni položaj!

Učinimo svi po jedan korak naprijed i ubijedimo sebe da je došao trenutak „DA PLJEVLJIMA SVANE“!!!

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rovčanin apelovao na sjednici Odbora: Pomoći FK Rudar da izađe iz blokade računa

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin apelovao je na današnjoj sjednici …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.