sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Konzorcijum WPD Brajići jedini dostavio ponudu za izgradnju vjetroelektrane

Konzorcijum WPD Brajići jedini dostavio ponudu za izgradnju vjetroelektrane

Ponuda konzorcijuma WPD Brajići jedina je formalno ispravna, tehnički i finansijski prihvatljiva za izgradnju vjetroelektrane na Brajićima, lokalitetu između Bara i Budve, navodi se u Odluci o utvrđivanju rang liste ponuđača,pišu Dnevne novine.

U dokumentu Ministarstva ekonomije ističe se da je konzorcijum, koji čine njemačka kompanija WPD AG iz Bremena i Vjetroelektrana Budva iz Podgorice, jedini blagovremeno dostavio ponudu na tender za izgradnju vjetroelektrane ponudio 101,3 miliona eura.

“Tenderska komisija je, uvidom u dostavljenu ponudu, konstatovala da je ponuđena visina zakupnine od 2,5 eura po kvadratu, finansijska sposobnost od 366.644.000 eura, tehnička sposobnost od 4.400 megavati, instalisana snaga elektrane od 100,8 megavati”, navodi se u Odluci.

Konzorcijum je ponudio i 21,6 miliona eura učešća domaćih kompanija i izgradnju nove vjetroelektrane na površini od 235.462 kvadrata.

Kompanije i konzorcijumi zainteresovani za izgradnju energetskog objekta u Budvi i Baru dostavljali su ponude do 11. oktobra. Njemačka kompanija WPD saopštila je početkom godine da je zainteresovana za gradnju vjetroelektrane na Brajićima u koju bi uložila od 100 do 110 miliona eura. Direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole sastao se u februaru sa premijerom Duškom Markovićem i tom prilikom kazao da žele investiciju u Crnoj Gori, te da imaju znanja i mogućnosti s obzirom da su u cijeloj Evropi instalirali oko 4.500 megavata vjetrogeneratora.

U Crnoj Gori u pogonu je dvije godine vjetroelektrana Krnovo, dok je Možura komercijalnu proizvodnju struje počela prošle nedjelje. U najavi je i izgradnja vjetoelektrane Gvozd.

foto: CDM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od ponoći skuplji i benzin i eurodizel

Od sjutra će u Crnoj Gori biti skuplje obje vrste benzina i eurodizel, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.