subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i rukovodstvo Pljevalja saglasili su se na današnjem sastanku da zaštita životne sredine i zelena energija predstavljaju jedan od najozbiljnijih izazova ali i prioriteta i Crne Gore i EU te da postoji obostrana svijest o tome i spremnost na saradnju u tranziciji.

Predsjednik Opštine Rajko Kovačević informisao je ambasadore o situaciji u gradu rekavši da je njegov cilj da opština bude kvalitetan i efikasan servis građana, te da je fokusiran na rješavanje ekoloških problema. „Agenda je vrlo jednostavna: čist vazduh, čista voda i rješavanje problema zapošljavanja. Zamjenjujemo ložišta na fosilna goriva pećima na pelet, pospješujemo energetsku efikasnost kroz zamjenu fasadnih otvora i rekonstrukciju fasada“, kazao je Kovačević ambasadorima. Dodao je da se opština uzda u sopstvene kapacitete, „bez očekivanja od centralne vlasti“.

Ambasadorka Popa je podsjetila da je pregovaračko Poglavlje 27, koje obuhvata životnu sredinu, jedno od najzahtjevnijih. „Ono zahtijeva napore cjelokupnog crnogorskog društva. Generalno zaštita životne sredine zahtijeva ozbiljne reforme jer podrazumijeva zaštitu prirode, šuma, jezera, mora, vazduha, kao i čvrste, solidne investicije i planiranje. Kao što znate EU pruža podršku rješavanju ovih pitanja. Za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima donirali smo 3,5 miliona eura, a trenutno podržavamo izradu tehničke dokumentacije za prošrenje kanalizacione mreže“, kazala je ambasadorka Popa.

kovacevic ori 1

Ambasador Francuske, države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Kristijan Timonije, kazao je da je već ostvario kontakte sa nekim crnogorskim preduzećima i da postoji interesovanje za projekte u Pljevljima.

„Tri cilja vaše agende su takođe u srcu junske konferencije koju organizujemo u okviru francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, na kojim će prioriteti biti zemlje Zapadnog Balkana. Pitanje energije i energetske efikasnosti postaje političko pitanje i moramo uspjeti u tome, jer uslovi su sada promijenjeni i moramo da budemo fleksibilni i pametni“, kazao je ambasador Timonije. Ambasador je ukazao na raspoloživost ekspertske pomoći opštinama u zelenoj tranziciji.

Predsjednik Opštine je upoznao ambasadore i sa finansijskom i političkom situacijom u Pljevljima rekavši da je prethodna Vlada otežala situaciju i Pljevljima i drugim opštinama.

kovacevi ambasadori 2

„Vlada nam nije nimalo pomogla u prevazilaženju bilo kojeg od problema. Projekat ‘Evropa sad’ nam je prepolovio prihode“, kazao je Kovačević.

Govoreći i političkoj situaciji, predsjednik Opštine je rekao da je prethodna, 42. Vlada Crne Gore, ostavila tenzije te da su se građani Pljevalja suočavali sa međuetničkim podjelama.

„Na svu sreću Pljevlja imaju dugu tradiciju skladnog življenja, ostali smo imuni na mnoge izazove, pa i na ovaj koji je kulminirao 30. avgusta 2020“, kazao je Kovačević dodajući da su antifašizam i evropske vrijednosti vodilja u radu i lokalne samouprave na čijem je čelu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Opštine Nenad Rubežić i Jasmin Čelebić.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Crkva-sv-Kozme-i-Damjana-osvecenje

Poziv na proslavu hramovne slave Sv. Kozme i Damjana u Strahovom Dolu

Slava crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu proslaviće 14. jula hramovnu slavu. Jutarnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *