ponedeljak , oktobar 21 2019
Početna / Vijesti / Kultura / Kreativnost u službi bezbjednosti pješaka

Kreativnost u službi bezbjednosti pješaka

Pljevlja su ljepša i sigurnija za prvi pješački prelaz u 3D formatu ispred vrtića „Eko bajka“. Na istom mjescu iscrtan je i semafor, koji će mališani moći da vide na betonskom stubu, dok grad ne dobije prave semafore, koji su krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka kratko radili na pljevaljskim sabraćajnicama. Sve pohvale za rad pripadaju NVO „Kišobran za sunce“ i pljevaljskim učenicima srednjih škola.

-Projekat iscrtavanja 3D pješačkih prelaza pokazao se uspješnim u mnogim zemljama širom svijeta. Tako su ljudi iz NVO „Kišobran za sunce“ zajedno sa umjetnicama iz Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Srednje stručne škole, po prvi put, oslikali takav jedan pješački prelaz ispred JU „Eko bajka“. Ovi pješački prelazi su optička iluzija koja privlači pažnju vozača, kako bi usporili vožnju, a u nekim zemljama su 3D prelazi zamijenili tzv. „ležeće policajce”. Osim što će ovi prijelazi sigurno natjerati vozače da uspore nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru, zabaviće i sve pješake koji će imati osjećaj da hodaju po vazduhu.
Uređenjem prostora na toj lokaciji, skrenula se pažnja i na nedostatak semafora koji su danas nezamjenjiva signalizacija. Oslikani su i dječiji znaci koji takođe ukazuju na lokaciju kojom se najviše kreću djeca.
Aktivnosti koje je realizovala naša NVO su u sklopu projekta „HODAJMO ZAJEDNO“ koji implementira Opština Pljevlja – Sekretarjat menadžera od 16. do 22. septembra, kazala je Mira Pejatović iz NVO „Kišobran za sunce“.

3d pješački prelazkišobran i semaforNVO Kišobran

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Boško Buha 19

Sjećanje na 76 godina od pogibije Boška Buhe

U groblju na Varoši, gdje počivaju zemni ostaci heroja Boška Buhe, danas su,povodom 76 godina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *