četvrtak , april 22 2021
Početna / Vijesti / Politika / Krstović, Demokrate CG: Omogućiti građanima održavanje imanja i objekata koji se nalaze van mjesta njihovog prebivališta

Krstović, Demokrate CG: Omogućiti građanima održavanje imanja i objekata koji se nalaze van mjesta njihovog prebivališta

„MJERE OTVORILE NIZ PROBLEMA“

Krstović je kazao da je uslijed aktuelne situacije na stotine hektara obradivih površina ostalo zapušteno, a vrijeme za pripremu zemljišta i sjetvu ističe

Krstović
Krstović (Foto: Demokratska Crna Gora)

 

On je rekao da se sada javlja jedan ozbiljan problem koji nadležni organi moraju veoma brzo da riješe.

„Mora se pronaći rješenje koje će omogućiti svim građanima koji imaju kuće i imanja van mjesta prebivališta, da ista obilaze, održavaju ili ukoliko te nepokretnosti koriste u privrednoj djelatnosti da obave nužne poslove koji će osigurati nesmetano buduće korišćenje u okviru djelatnosti. Sa druge strane, nadležni su u cilju preventivne zdravstvene zaštiti paralelno sa obezbjeđivanjem korišćenja ovog prava, dužni organizovati posebne procedure i zdravstvene mjere pojačanog nadzora“, poručio je Krstović.

Po njegovim riječima, predlog Demokrata je da se građanima koji listom nepokretnosti u odgovarajućoj pojednostavljenoj proceduri dokažu da posjeduju nepokretnosti van mjesta prebivališta, omogući odlazak do njih i povratak.

„Takođe, vrijeme koje bi proveli u mjestu gdje se nalaze nepokretnosti van svog prebivališta, zavisilo bi od svrhe korišćenja tih nepokretnosti. Od jednog dana ako je u pitanju samo obilazak do petnaest dana ako je u pitanju potreba obavljanja poslova na imanju ili održavanju objekata, odnosno njihovoj pripremi“. rekao je Krstović.

On je kazao i da je u cilju efikasnog sprovođenja ove procedure, neophodno utvrditi brz i jednostavan administartivni mehanizam.

„Jedan od načina su elektronske prijave lokalnim samoupravama građana čije se nepokretnosti nalaze na njihovim teritorijama. Nakon provjere, građaninu bi se elektronskim putem dostavila potvrda o pravu korišćenja sa naznačenim periodom, a istovremeno spisak odobrenih zahtjeva dostavljao bi se Upravi policije kako bi ti građani mogli nesmetano da odu do odredišta. Dakle, Vlada Crne Gore je prije usvajanja zabrane međugradskog saobraćaja, morala pronaći mjeru između preventivne zdravstvene zaštite građana sa jedne , ali i zaštite njihovih prava i očuvanja njihove imovine sa druge strane“, zaključio je Krstović.

 

 

IZVOR: VIJESTI.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

demokrate logo

Demokrate – Nebuloza je da iko od nas ima problem da bilo koji Bošnjak ili Musliman bude na nekoj čelnoj poziciji

Demokrate najoštrije osuđuju primitivizam i šovinizam koji se u Pljevljima i svim drugim gradovima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *