sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Krvavac: Apsurdna je situacija da EPCG ima skoro trista miliona u privatnim bankama, a da se ovako bahato ponaša prema Pljevljima

Krvavac: Apsurdna je situacija da EPCG ima skoro trista miliona u privatnim bankama, a da se ovako bahato ponaša prema Pljevljima

Kada pomislimo da pljevaljska stvarnost ne može biti depresivnija i beznadežnija, aktuelni režim u Podgorici se potrudi da nam pokaže kako su i dalje veoma inovativni i agilni  kada je ponižavanje Pljevljaka u pitanju.

Zahvaljujući  centralnoj vlasti u Podgorici ekološko divljanje EPCG i „Vektre Jakić“ se iz mjeseca u mjesec nastavlja. Elektroprivreda Crne Gore označila je površinski kop Potrlica pljevaljskog Rudnika uglja kao lokaciju buduće deponije pepela i šljake, koji nastaju kao nus-produkti tokom rada Termoelektrane. To je navedeno u zahtjevu za izdavanje integrisane dozvole, koju je krajem prošle godine EPCG podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ne treba ni naglašavati kakve bi to posljedice ostavilo na ionako katastrofalnu ekološku situaciju u opštini Pljevlja. Pljevljaci bi od Vlade Crne Gore,  na taj način, dobili poklon u vidu deponije bukvalno par stotina metara od centra grada. Otvaranje deponije u površinskom kopu Potrlica bi simbolički predstavljalo zakucavanje poslednjeg eksera u kovčeg grada dovedenog do ruba egzistencije .

Pogotovo je apsurdna situacija da EPCG ima skoro  trista miliona u privatnim bankama, a da se ovako bahato ponaša u opštini u kojoj ostvaruje profit. Naravno još ako na to dodamo činjenicu da je po ugovoru starom 35 godina, Elektroprivreda dužna da snosi troškove toplifikacije Pljevalja, dobijamo tragikomičnu sliku u opštini koja polako klizi iz ruku DPS-a. Ekonomska slika grada ne može biti nepovoljnija. Politički šamar koji je aktuelna lokalna administracija doživljela od strane Duška Markovića, koji je autoritativno ugasio nade Pljevljaka u eko naknadu,  nije ublažio ni pokušaj jednogodišnje  “socijalne pomoći” u vidu sredstava iz Egalizacionog fonda. Novac opredijeljen iz sredstava Egalizacionog fonda predstavlja mršavu jednogodišnju  refundaciju Pljevljacima, a sve u cilju stišavanja političke bure koju je izazvalo stavljanje Markovićevog veta na odluku o eko taksi.

Apsolutno je svima jasno da je opozicija u ogromnoj prednosti u susret predstojećim lokalnim izborima, te i da je pljevaljski DPS razbijen u nekoliko kolona. Nova lokalna vlast, u kojoj će Demokrate predstavljati jedan od nosilaca, raskinuće sa dosadašnjom praksom snishodljivog ponašanja prema centralnoj vlasti. Lokal-patriotska politika, kao i zaštita interesa svih građana Pljevalja, mora preuzeti primat nad politikom koja dozvoljava brutalno poigravanje sa životima Pljevljaka.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

Bojan Krvavac, potpredsjednik OO Demokrata Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad. Kako je saopšteno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.