subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Krvavac: Planira li neko da zaustavi iživljavanje Vektre – Jakić nad Pljevljacima?

Krvavac: Planira li neko da zaustavi iživljavanje Vektre – Jakić nad Pljevljacima?

Danas se u medijima pojavila informacija da je Dragan Brković, vlasnik kompanije Vektra Jakić, otpustio još 15 radnika, zaposlenih u Pilani koja predstavlja ključni pogon pomenute kompanije. Zaposlenima, od kojih većina ima preko 30 godina radnog staža, uručeno je rešenje o otkazu uz prosto obrazloženje da je za njihovim angažmanom jednostavno prestala potreba.

Da je ovo normalna država i da na vlasti nemamo despotsko-oligarhijski režim, Dragan Brković ne bi mogao u svom vlasništvu da posjeduje ni gater na dizel gorivo, a ne da na ovaj način gazduje pljevaljskim šumama.

Dati kompaniji sa ovako osionim i bahatim ponašanjem prema Pljevljima šumsko bogatstvo na upravljanje, to je kao da ste dali miševima da čuvaju sir.

Zaista je nepojmljivo da se na poslovanje Vektre Jakić, koja je uništila pljevaljske šume, čije ekonomsko poslovanje teško mogu objasniti najbritkiji ekonomski umovi svijeta, koja se prema radnicima i našim sugrađanima ponaša kao da su berači na poljima pamuka, niko iz lokalne uprave ne oglašava.

Za vrijeme Mirka Đačića smo imali nekoliko stidljivih pokušaja obuzdavanja crne ekonomske rupe Pljevalja, Vekre Jakić.  Nakon salve uvreda iz te kompanije na račun bivšeg gradonačelnika, situacija se stišala vjerovatno intervencijom  nekog od većih nivoa odlučivanja, koji su Brkoviću i dozvolili ovako ponašanje. Novi presjednik Opštine, Igor Golubović ostaje nijem na otpuštanja, kašnjenje plata i enormna dugovanja Vektre Jakić prema Opštini Pljevlja. Na kraju će ispasti da će poslednji ekser u kovčeg pljevaljskih finansija zakucati upravo Vektra Jakić, jer zahvaljujući dugovanjima ove kompanije prema Opštini, mač Poreske uprave i ponosnog člana DPS-a, Miomira M. Mugoše svakog mjeseca stoji nad vratom mršavih opštinskih finansija.

Ovog puta bi valjalo postaviti pitanje presjedniku Opštine i svim vršiocima vlasti na lokalnom nivou, na koji način planiraju da spriječe neprofesionalno ponašanje prema radnicima Vektre Jakić. Ukoliko je ova administracija digla ruke od dugovanja „investitora koji će preporoditi Pljevlja“ po riječima nekog iz DPS-a, trebalo bi barem zaštititi osnovna prava radnika ove kompanije.

Predstavnici lokalne vlasti bi trebalo da predstavljaju sve građane a ne da svoju funkciju koriste za fotografisanja, šetnje u skupim odijelima i sl. Radnici Vektre Jakić su naši sugrađani, pa se sa nivoa lokalne vlasti mora odreagovati i stati u zaštitu njihovih osnovnih prava.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

Bojan Krvavac, odbornik Demokrata u SO Pljevlja

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.