subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Krvavavc: Pljevlja su i zvanično stala!

Krvavavc: Pljevlja su i zvanično stala!

Čini se da se svi građani Pljevalja, bez obzira na političke razlike, moraju usaglasiti oko jedne nepobitne činjenice: Pljevlja nikada nisu dotakla ovako niske grane kao u posljednjem periodu.

Zaista, izgleda da teški socio-ekonomski  momenti odavno nisu bili toliko izraženi u Pljevljima kao u posljednjih nekoliko mjeseci. Dok se blokade računa Opštine, od strane Poreske uprave, ponavljaju redovno iz mjeseca u mjesec, dotle svi ozbiljniji i pompezno najavljivani infrastrukturni projekti moraju sačekati neki povoljniji period.

Pogotovo je interesantna situacija sa „adaptacijom“ glavne gradske ulice, odnosno sa kašnjenjem radova u istoj. Dok je moderna civilizacija odmakla toliko da se najavljuju ljudske naseobine na Marsu, asfalt u glavnoj ulici u Pljevljima, građani iščekuju mjesecima, kao da se radi o nekom tehnološkom čudu i poduhvatu nepoznatom za čovječanstvo, a ne o par stotina metara asfaltne površine.

Situacija u lokalnim preduzećima nikada nije bila gora i neizvjesnija. Pola javnih preduzeća kasni sa isplatama zarada radnicima, dok su drugoj polovini računi blokirani od strane Poreske uprave, pa je tako sudbina nekoliko stotina radnika zaposlenih u javnim preduzećima nikada neizvjesnija.

Poražavajuće je i stanje u fudbalskom klubu „Rudar“ Pljevlja, simbolu grada, koji je pao na toliko niske grane da na jednoj od poslednjih utakmica uprava kluba nije mogla da isplati zaradu delegatima, koja iznosi pedesetak evra po utakmici. Sve to dok tradionalni pokrovitelj FK „Rudar“,  „Rudnik uglja“,  finansira manifestacije širom Crne Gore, za pljevaljski sport nema ni mrvica sa finansijskog stola firmi koje svoj novac zgrću na račun pluća Pljevljaka.

Što je najgore od svega, aktuelni presjednik Opštine, čovjek koji bi po funkciji trebalo da bude inicijator rešavanja nagomilanih problema u gradu, nedeljama ne dolazi na posao, ostavljajući paralisanu, finansijski ojađenu i blokiranu  lokalnu samoupravu. Sumnjam da  ovako neodgovorno ponašanje aktuelnog gradonačelnika može izazvati pozitivne reakcije i zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ali i građana koji su sve nezadovoljniji jer su Pljevlja u poslednjih pola godine bukvalno stala.

Ako na sve navedeno dodamo i sveopštu bježaniju mladih iz Pljevlja, činjenicu što aktuelna tridesetogodišnja garnitura na vlasti u Pljevljima nije otvorila ni trafiku, situaciju sa „Vektrom Jakić“, stanje u zdravstvu, ekološku katastrofu, zaista iznenađujuće je što se u Pljevljima, uopšte, uveče vide svijetla.

Srećom, za dobru vidljivost u glavnoj ulici pobrinuće se ekonomski mag, sin aktuelnog presjednika Crne Gore, Blažo Đukanović, istina za „tričavih“ 140 hiljada evra, koje će platiti građani Pljevalja.

Ovoga puta apelujemo na one koji trideset godina kroje kapu ovom narodu da su Pljevlja bukvalno stala, pa da u pauzama svečanih govora o nevjerovatnom napretku i vanvremenskim dostignućima Vlade Crne Gore, okrenu glavu na nagomilane probleme u Pljevljima jer uskoro neće imati ko da uputi apel za pomoć.

Bojan Krvavac, odbornik Demokrata u Skupštini opštine Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.