petak , jul 23 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Legalis: Traže materijalnu i krivičnu odgovornost EPCG umjesto „zloupotrebe“ ventila

Legalis: Traže materijalnu i krivičnu odgovornost EPCG umjesto „zloupotrebe“ ventila

U Ustavu Crne Gore jasno piše da je Crna Gora ekološka država. Postavlja se pitanje da li građani Pljevlja imaju pravo na zdravu životnu sredinu, ili im je to pravo uskraćeno od pojedininih neodgovornih privrednih subjekata?

Hemikalije koji su ispuštene iz cijevi koji pripadaju TE Pljevlja uzrokovale su nezapamćeni pomor ribe na ovim prostorima.

NVO “Legalis”u saradnji sa SRK “Lipljan”upravo na ovom području realizuje projekat  pod nazivom “Rijeka je odraz ne(kulture) građana. Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finasira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Samo dan nakon što su u neposrednoj blizini rijeke Ćehotine postavljene ekološke i informativne table desio se ovaj ekološki incident. NVO “Legalis” je i zvanično obavijestio koordinatorku projekta  ReLOaD  programa o ovom događaju uz molbu da o ovome događaju obavijesti UNDP u Crnoj Gori, kao i delegaciju EU koja i finasira ovaj projekat.

Nesavjesan odnos EPCG prema Pljevljacima se i dalje nastavlja.Nadamo se da će nadležne državne institucije konačno i po prvi put na pravi način reagovati i najrigoroznoje kazniti počinioca ovog nezapamćenog ekološkog incidenta. EPCG i dalje nastavlja sa njihovim besmislenim izjavama da im je neko ventil “zloupotrijebio” dok taj isti ventil koji predstavlja opštu opasnost po ugrožavanje životne sredine nije obezbijeđen na adekvatan i propisan način od strane TE Pljevlja.

Kakav odnos ima EPCG prema građanima Pljevalja, odnosno njihovim najredovnijim platišama pokazuje i devastirani prilaz naplatnom objektu Elektrodistribucije u centru grada. Stepenište je godinama u katastrofalnom stanju, kao iz ratnog perioda i predstavlja opasnost pogotovo za starije potrošače. Jedan dio stepeništa je pokriven daskama kao iz 18. vijeka, a zelene površine su neuređenje i zapuštene.

NVO “Legalis” smatra da za ovaj ekocid u rijeci Ćehotini neko mora snositi i krivičnu i materijalnu odgovorst.

 

 

REAGOVANJE NVO “LEGALIS” POVODOM EKOLOŠKOG INCIDENTA U RIJECI ĆEHOTINI

NVO “LEGALIS” Pljevlja

Uginula pastrmka u Ćehotini pomor

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Idejno rješenje

Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra

Lokalna uprava je danas predstavila izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *