nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lekić apeluje na sve nivoe vlasti u državi: Hitno reagovati, životi građana u Pljevljima su ugroženi!

Lekić apeluje na sve nivoe vlasti u državi: Hitno reagovati, životi građana u Pljevljima su ugroženi!

U Pljevljima vlada dramatična situacija!

Zagađena životna sredina je problem koji opterećuje živote građana opštine Pljevlja godinama i decenijama. Svi znamo ko su krivci za takvu situaciju i čija su nečinjenja, pohlepa i neprofesionalizam napravili od naših Pljevalja crnu ekološku rupu ne samo Crne Gore, nego i Evrope. Ali, to je u ovom trenutku manje važno.

Najbitnije je da se reaguje odmah!

Danima unazad u Pljevljima vlada nesnosna zagađenost vazduha! Juče su zabilježena rekordna prekoračenja PM 2.5 čestica čije su posledice, dokazano, katastrofalne po zdravlje ljudi, a pogotovo za najugroženije slojeve stanovništva – djecu i starije. Opšte je poznato da je bolnica za plućne bolesti u Brezoviku, godinama unazad, prepuna bolesnicima iz Pljevalja, do nivoa da je od ukupnih kapaciteta, preko 50% bolesničkih postelja rezervisano za Pljevljake. O epidemiji kancerogenih oboljenja i da ne govorimo.

Ovih dana bilježimo masovne odlaske Pljevljaka iz našeg grada. Građani Pljevalja se, jednostavno, evakuišu iz ovakvih vanrednih okolnosti.

Stoga, pozivam javno premijera Dritana Abazovića, apelujem na Ministarstvo ekologije, Ministarstvo zdravlja, nadležnu Agenciju za zaštitu životne sredine, rukovodstva svih kompanija koja su dokazani zagađivači životne sredine u Pljevljima, da svi zajedno reagujemo i da spasemo građane opštine Pljevlja – njihove živote i zdravlje.

Sledeću zimu Pljevlja ne smiju da dočekaju u ovakvom stanju! Novo rukovodstvo lokalne samouprave učiniće sve u tom pravcu. Isto očekujemo i od države. Neophodan nam je set konkretnih rješenja, intervencija na uzročnike problema, ali i povlastica i subvencija za građane. Za početak, neophodno je da ekološki inspektor bude konstantno nastanjen u Pljevljima.

Međutim, dok se ne izrade kratkoročni i srednjeročni planovi za sanaciju životne sredine, moramo hitno da reagujemo i da upregnemo sve kapacitete, svo znanje i sva raspoloživa sredstva – opštinska i državna, kako bi sanirali katastrofalno stanje u kojem se nalaze Pljevlja.

I to već danas, jer sjutra može biti kasno!

Ne želim da vjerujem da su životi Pljevljaka jeftiniji i manje bitni od života ostalih građana Crne Gore.

Milan Lekić, predsjednik OO Nove srpske demokratije Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu“

Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.