subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: brojni razlozi za smjenu predsjednika Đačića

Lekić: brojni razlozi za smjenu predsjednika Đačića

Na IX sjednici Skupštine opštine Pljevlja, koju su inicirali odbornici Nove srpske demokratije a podržali svi opozicioni odbornici, predsjednik Kluba odbornika NSD – Milan Mijo Lekić je u svom izlaganju predočio odbornicima i građanima Pljevalja brojne razloge zbog kojih je NSD Pljevlja pokrenula inicijativu za smjenu predsjednika opštine. On je u svom izlaganju rekao sledeće :

 

Dame i gospodo, poštovani građani Pljevalja

Danas na dnevnom redu imamo samo jednu tačku dnevnog reda i to – predlog Odluke o smjeni predsjednika opštine Pljevlja.

Inicijativu za sazivanje, po nama vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se vodila rasprava o razrješenju predsjednika opštine, pokrenuli smo mi iz Nove srpske demokratije, a podržali su svi opozicioni odbornici i ja im se na tome ovom prilikom zahvaljujem.

Osnovni razlog, odnosno okidač za pokretanje inicijative je ponašanje ili bolje reći, neponašanje predsjednika opštine, gospodina Đačića, na VI sjednici ove skupštine, koja je održana 26. i 27. decembra 2018.godine.

Gospodin Đačić je na pomenutoj sjednici:

 • prijetio svim odbornicima opozicije da će ih „pobiti kao zečeve“, što, na sreću, tada ja nisam čuo;
 • vrijeđao je odbornika Vladislava Bojovića dok je govorio iza ove govornice, govoreći mu da je : „đubre, balega“ ;
 • nasrtao je fizički na odbornika Bojovića dok je govorio iza skupštinske govornice govoreći da se tako treba odnositi prema zečevima;
 • on je sprečavao fizički odbornika Bojovića da izađe za skupštinsku govornicu;
 • šutirao rukavice po skupštinskoj sali, koje sam ja donio da pokažem odbornicima i građanima Pljevalja kako direktor Vodovoda, Čedo Gospić, vrši nabavku HTZ opreme po šestostruko većim cijenama nego što su realne cijene u trgovini;

Da je Crna Gora pravna država i da funkcionišu institucije sistema, mi danas ne bi imali priliku da raspravljamo o smjeni predsjednika Đačića.

Da je poštovan Zakon, gospodin Đačić ne bi bio ni biran a ni izabran za drugi mandat predsjednika, 2018.godine. Đačić bi bio smijenjen po sili zakona u aprilu mjesecu kada je pravosnažno kažnjen novčanom kaznom po članu 168 Krivičnog zakonika Crne Gore zbog ugrožavanja sigurnosti svom partijskom drugu. I umjesto da ta novčana kazna vaspitno djeluje na gospodina Đačića, on izbjegava da plati kaznu i od toga pravi spektakl, predstavu, pozorište.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi predsjednik Opštine je dužan da čuva ugled i dostojanstvo funkcije koju obavlja i građana koje predstavlja.

Pogledajte samo nekoliko novinskih natpisa:

 • „Đačić od 1.marta u zatvoru, ako ne plati kaznu“
 • „Gradonačelnik Pljevalja ide 24 dana u zatvor“
 • „Đačić neće još u zatvor“
 • „Đačić ide iz Beča u zatvor“
 • „Đačić traži odlaganje kazne“
 • „Đačić neće u zatvor, platio kaznu“

Pitam Vas, gospodo odbornici je li se na ovakav način čuva ugled i dostojanstvo funkcije predsjednika i građana naše opštine? Naravno da ne, ovo je brukanje, potcjenjivanje i sprdanje i sa funkcijom predsjednika opštine i građanima ovog grada.

Po članu 57 Zakona o lokalnoj samoupravi predsjednik opštine, nakon što je izabran na tu funkciju polaže zakletvu i svečano se obavezuje da će svoju funkciju predsjednika obavljati u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom opštine.

E da vidimo kako to poštuje naš predsjednik.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi član 58 tačka 12 predsjednik je obavezan da do 31.marta tekuće godine podnese izvještaj o svom radu i radu organa i stručnih službi za prethodnu godinu.  Danas je 25.april a izvještaja za 2018.godinu još nema. Članom 62 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi definisano je da Skupština može smijeniti predsjednika opštine  ukoliko ne podnese izvještaj o radu u Zakonom propisanom roku.

Gospodin Đačić ne poštuje Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim je u članu 23 propisano da je za opštine koje broje od 10 000 – 50 000 stanovnika koeficijent za utvrđivanje zarade (složenosti posla) za predsjednika opštine predviđen 17,29.

Predsjednik Đačić je od 01.jula 2017.godine prilikom obračuna svoje plate primjenjivao koeficijent od 18,4 čime je punih 20 mjeseci nezakonito uvećavao platu po 77 evra na mjesečnom nivou i na taj način protivpravno pribavio sebi korist od 1 540 evra a budžet oštetio za oko 2 300 evra.

S obzirom na to da je predsjednik opštine odgovoran za izvršenje budžeta, predsjednik Đačić je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po članu 416 KZ Crne Gore a u vezi sa članom 420 KZ Crne Gore koje znači pronevjeru, na način što je protivpravno pribavio sebi korist – novac.

Predsjednik opštine, zatim, ne poštuje ni Zakon o javnim službenicima i namještenicima. Pune 4 godine držao je lokalnu upravu u VD stanju. Na najbitnijim funkcijama u lokalnoj upravi nalazila su se lica kao vršioci dužnosti a ta lica su bila nedostojna da obavljaju te funkcije zato što su pravosnažno osuđeni za kupovinu glasova u aferi „Snimak“ čime je prekršen član 60 i 61 pomenutog Zakona.

Gospodin Đačić ne poštuje ni Zakon o javnim nabavkama jer je obustavljanjem tendera za izgradnju gradske toplane oštetio budžet u iznosu 21 400 evra.

Đačić ne poštuje ni opštinske Odluke. Obustavljanjem isplate odborničkih naknada, opozicionim odbornicima plaćeno je 1 500 evra sudskih troškova i tako je oštetio budžet za taj iznos.

Gospodin Đačić ne poštuje ni Odluku o raspodjeli budžetskih sredstava. Nenamjenski troši pomenuta sredstva. Vršio je nabavku kojekakvih časopisa po Sarajevu kako bi sa tim kupio za sebe nagradu; troši sredstva za veče Pljevljaka u Sarajevu  kako bi se revanširao onima koji nemaju pravo da glasaju u CG, koji nemaju prebivališe u CG a svaki put uredno dolaze na izbore i glasaju za DPS; predsjednik zatim troši sredstva tekućih budžetskih rezervi za rekonstrukciju zatvora u Bijelom Polju.

Poštovane kolege, poštovani građani, sve ovo su samo formalno pravni razlozi, samo kap vode u moru razloga zbog kojih bi Skupština morala da danas donese Odluku o razrješenju predsjednika opštine – Mirka Đačića.

 

 

Informativna služba NSD

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.