sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lekić Goluboviću: Više računa vodite o zagađivačima nego o neisplaćenim radnicima

Lekić Goluboviću: Više računa vodite o zagađivačima nego o neisplaćenim radnicima

LEKIĆ-PREDSJEDNIKU GOLUBOVIĆU:

Više vodite računa da ne oštetite profit zagađivača od 50 miliona evra nego o radnicima koji nisu primili platu 10-11 mjeseci

 

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je usvojila Skupština Crne Gore (koji važi od 1.avgusta 2017.godine) prvi put u CG članom 1 stavom 1 tačkom 3 i ugalj se tretira akciznim proizvodom. Član 53a istog Zakona predviđa da se akciza na ugalj plaća 0,30 evra po gigadžulu (GJ) bruto prosječne vrijednosti, članom 3 predviđeno je da prihodi ostvareni od akciznih proizvoda koji se uvoze i koji se ostvare na prostoru CG pripadaju budžetu CG.

Ministarstvo finansija 22.januara 2019.godine Upravi carina daje instrukcije da se u 2019.godini akciza na ugalj obračunava 0,15 evra po gigadžulu (GJ) a narednih fiskalnih godina po 0,30 evra po gigadžulu (GJ) bruto prosječne vrijednosti.

U 2019.godini Rudnik uglja Pljevlja po osnovu akciza  po cijeni od 0,15 evra u budžet Crne Gore uplatio je preko 1 300 000 evra za prvih 8 mjeseci. Ako Rudnik uglja zadrži proizvodnju  i za 4 preostala mjeseca, u što sam siguran da hoće, RUP će za godinu dana u budžet CG uplatiti preko 1 800 000 evra.

U 2020. i svakoj sledećoj fiskalnoj godini RUP plaćaće akcize po 0,30 evra po GJ što je duplo veća cijena a i sam iznos na godišnjem nivou duplo veći i iznosi preko 3 600 000 evra.

Na XV sjednici Skupštine opštine predložio sam dopunu dnevnog reda sa sledećom tačkom:

Inicijativa Skupštine oppštine Pljevlja Skupštini Crne Gore za izmjenu člana 3 Zakona o akcizama tako što bi umjesto što glasi:

Član 3

Prihodi ostvareni od akciza pripadaju budžetu CG

taj član glasio :

Član 3

  1. Prihodi ostvareni od akciza na uvozne proizvode prihod su budžeta Crne Gore.
  2. Prihodi ostvareni od akciza na proizvod na području Crne Gore 50% pripadaju jedinici lokalne samouprave na čijem prostoru se ostvaruju.

Nažalost, odbornici vladajuće većine nisu smjeli ni da pomisle a kamoli da podrže predlog da raspravamo i da pokrenemo inicijativu koja je logična i koja ima uporište u Zakonu o lokalnoj samoupravi član 13 stav 2.

Vlada CG i Rudnik uglja Pljevlja zaključili su štetan koncesioni ugovor i za državu i za opštinu, zato što po Zakonu o koncesijama 70% koncesionih naknada pripada opštini a 30% državi. Ugovor su, nažalost, potpisali pljevaljski Podgoričani Predrag Bošković u ime Ministarstva finansija i Filip Vuković kao direktor u ime Rudnika uglja.

Na osnovu koncesija naša opština ubira prihod na godišnjem nivou oko 700 000 eura.

Vlada Crne Gore, upravo da bi izigrala Pljevlja, dodjeljuje, bolje reći poklanja koncesije Rudniku uglja sve to radi preko naših Pljevljaka a onda na jedan perfidan, podmukao, pokvaren način nadoknadi prihod od Rudnika uglja za budžet Crne Gore uvođenjem akciza na ugalj.

Lekić

 

Pitam vas, poštovani građani Pljevalja, kakve ima razlike između koncesija i akciza? Pa ima onoliko koliko ima razlike između šije i vrata. Nema nikakve razlike, poštovani građani, ima samo u nazivu a i jedno i drugo su porez.

Na istoj sjednici donesena je Odluka o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine u Pljevljima, po kojoj će kompanije koje zagađuju našu životnu sredinu (Rudnik uglja, TE Pljevlja i Gradir Montenegro) izdvajati 1,7% od ukupnog godišnjeg prihoda u budžet opštine, što je na godišnjem nivou oko 2,5 – 3 miliona evra.

Da je ova odluka donesena 1982.godine, kada je u rad puštena TE, ona bi imala svoje značenje ( svoju ulogu ) i mogla bi se prihvatiti kao valjana.

U protivnom, ona je kompanijama zagađivačima naše sredine samo dobrodošla, da za sitne novce imaju alibi da izbjegavaju svoje Zakonom predviđene obaveze za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Proglašavati ovakvu Odluku dobrom u vremenu kada je uništena životna cijele opštine a ne samo grada, mislim da je suludo.

Nažalost, naš predsjednik opštine, koji danas personifikuje skupštinsku većinu, održavanje sjednice Vlade u Pljevljima, 17.oktobra pod opsadom grada od strane policije, donošenje pomenute Odluke, koja će se, siguran sam, ukinuti odmah posle izbora 2020.godine (što se može zaključiti iz obrazloženja Odluke) i lažno obećanje izgradnje bolnice u Pljevljima, gjde ne rekoše ni kada će početi ni kada će se završiti gradnja, nazva istorijskim događajem.

Predsjednik opštine i DPS većina brinu više hoće li ugroziti profit od 50 miliona evra kompanijama zagađivačima u našoj opštini koji imaju na godišnjem nivou, i čije su prosječne plate radnika preko 800 eura nego što brine što mu radnici u privrednim društvima Grijanje i Komunalne usluge ne primaju po 10-11 mjeseci mizernu platu čiji je prosjek ispod 300 eura na mjesečnom nivou.

 

Postavlja se pitanje kako bi naš predsjednik nazvao događaj donošenja Zakona o prestonici po kome Cetinje svake godine iz budžeta države ima prihod preko 9 miliona eura, a ne udišu ni sumporne ni azotne okside, ni PM10 ni PM2 čestice, sve to isključivo ostvaruju uticajem i pritiskom na vlast.

Pitam građane Pljevalja da li ikad čuše od predsjednika opštine Cetinje ili nekog nižeg funkcionera da nazvaše ovaj čin istorijskim događajem.

Pa naravno da nisu ni mogli čuti zato što Cetinjani znaju šta hoće i znaju da ako ovo proglase istorisjkim činom neće ništa više dobiti od države.

E upravo, poštovani građani, radi ovog snishodljivog, ponižavajućeg, poltronskog, omalovažavajućeg, udvorničkog ponašanja pljevaljskih funkconera, a sve radi svojih sitnih privilegija nažalost Pljevlja su tu gdje jesu.

 

PREDSJEDNIK OO NSD PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.