nedelja , januar 17 2021
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: Mizerna eko naknada – što ne dobismo 9 miliona evra, kao Cetinje 1 % od tekućeg planiranog državnog budžeta svake godine

Lekić: Mizerna eko naknada – što ne dobismo 9 miliona evra, kao Cetinje 1 % od tekućeg planiranog državnog budžeta svake godine

Na petnaestoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja, predsjednik Kluba odbornika Nove srpske demokratije Milan Mijo Lekić diskutovao je na sledeći način:

Vlada Crne Gore 17.oktobra dođe u Pljevlja, obeća, vrati se a ja vjerujem i – slaga, a mi ostasmo da danas potvrdimo onu narodnu „ništa nije nemoguće“ ili bolje rečeno sve je moguće.

Vi, predsjedniče opštine, s obzirom da ste predlagač Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine tražite od nas odbornika da raspravljamo  o onome što je već raspravljeno, da odlučujemo o onome o čemu je već odlučeno.

Ovakav slučaj nije zapamtio naš parlament a ne vjerujem da se ovako nešto dešavalo i u drugim parlamentima.

S obzirom na to da ste Vi, predsjedniče, predlagač ove, već usvojene Odluke, moram da Vam saopštim da ovo nije pošteno sa Vaše strane prema odbornicima pa ni prema građanima Pljevalja.

Vi, predsjedniče, umjesto da ste izradili odluku, organizovali javnu raspravu na kojoj bi prisustvovali stručni ljudi, građani Pljevalja koji žive u Pljevljima i van Pljevalja, nevladine organizacije i predstavnici političkih stranaka, odbornici i poslanici iz Pljevalja pa taj predlog  odluke sa primjedbama sa javne rasprave da ste dostavili odbornicima na razmatranje i usvajanje, to bi bilo u redu.

Vi ste dozvolili sebi takav luksuz da sami, u četiri oka sa Duškom Markovićem uz kaficu, preko koljena donosite jednu odluku koja je veoma bitna , slobodno mogu reći koja je od životnog značaja za naš grad.

Prihvatili ste jednu mizernu ponudu od 1,7% od ukupnog prihoda kompanija koje zagađuju našu životnu sredinu.

Niste nam, predsjedniče, objasnili šta je sa Odlukom za naknadu zaštite i unapređenje životne sredine koju je podnio bivši predsjednik opštine Mirko Đačić 06.04.2017.godine u kojoj je bilo predviđeno da visina naknade iznosi 5% od ukupnog prihoda zagađivača?

Ne možete se, gospodine predsjedniče, ograditi i distancirati od te odluke, zato što ste Vi u to vrijeme bili visoki lokalni funkcioner DPS-a i odbornik u Skupštini opštine.

Pitaste li, predsjedniče, Duška Markovića šta se u međuvremenu desilo da je prihvatio i ovako mizernu naknadu, kada je 24.septembra 2017.godine, kada je bio u radnoj posjeti Pljevljima, izjavio da se Pljevljaci ne nadaju ekološkoj naknadi.

Podsjetiste li, predsjedniče, Duška Markovića da je Zakon o životnoj sredini donesen 3.avgusta 2016.godine, gdje je član 79 istog omogućavao Pljevljima eko naknadu. Podsjetiste li ga da su Pljevlja za ove protekle 3 godine zbog opstrukcije Vlade izgubila, po ovako mizernoj naknadi, 7,5 miliona eura.

Na sjednici Vlade u Pljevljima, Ministar zdravlja obeća izgradnju nove bolnice, objasni da je postojeća paviljonskog tipa, da je nefunkcionalna, da otežava i pacijentima i medicinskom osoblju rad.

Tačno je da je Pljevljima potrebna nova bolnica.

Ministar ni jednom riječi ne reče ni kada će početi izgradnja ni kada će biti izgrađena.

 • Pitaste li ga šta nam je raditi dok bolnica ne bude izgrađena?
 • Viđe li Ministar na kakvoj posteljini spavaju pacijenti?
 • Zna li Ministar da pacijenti od kuće donose posteljinu?
 • Zna li Ministar da se pacijenti na dijalizu voze ladom nivom koja je prešla 500 hiljada kilometara?
 • Podsjetiste li, predsjedniče, Ministra da u pljevaljskom zdravstvu radi svega 24 ljekara specijalista a da je po svim normativima neophodno 60 ljekara?
 • Da većina medicinskih grana ima samo po jednog ljekara.
 • Da određene grane medicine nemaju nijednog ljekara specijalistu?

Podsjetiste li Ministra da se zbog nedostatka kadra dešava da:

 • Ortoped porađa naše sestre, majke porodilje;
 • Da se naše sestre, majke porodilje voze u Bijelo Polje da se porađaju pa se naši budući sugrađani rađaju kao Bjelopoljci;
 • Da je za poslednjih 5 godina pljevaljsko zdravstvo napustilo 10 ljekara specijalista u zenitu svoje karijere;
 • Da se zbog nedostatka kadra ne koristi instrument za laporaskopsku hirurgiju koji je kupljen prije 15 godina;
 • Da se zbog nedostatka kadra ne koristi kabinet za endoskopiju;
 • Zna li Ministar da je pljevaljsko zdravstvo jedino koje nema urgentni centar a ima bolnicu, na sjeveru CG;
 • Zna li Ministar da u pljevaljskom zdravstvu ima samo jedna dežurna ekipa Hitne medicinske pomoći (pa kada ista ode na teren u Bobovo, Bukovicu, Poblaće građani Pljevalja ostaju bez Hitne medicinske usluge);
 • Zna li Ministar da pacijenti čekaju na preglede po 5-6 mjeseci i da mnogi, nažalost, te preglede i ne dožive;
 • Zna li Ministar koliko ima sudskih procesa upravo zbog ovakvih slučajeva?

Rekoste li, predsjedniče, Ministru da ovakvi problemi ne mogu čekati izgradnju nove bolnice i da izgrađena bolnica neće riješiti ove probleme.

Vi, predsjedniče, ovu paradu sile, koja je manifestovana 17.oktobra u našem gradu, a parada sile je zato što je taj dan naš grad bio opsadiran policijom, nazvaste istorijskim događajem.

Zbog čega je, predsjedniče, istorijski? Zbog toga što su Pljevlja razorena, otrovana, jednom riječju uništena dobila neku mizernu nadoknadu koja ih je sledovala još od prije najmanje 35 godina?

Šta bi tek rekli, predsjedniče, da su Pljevlja dobila nešto slično kao Cetinje, 1% od tekućeg planiranog državnog budžeta svake fiskalne godine a to je iznos od preko 9 miliona, a znamo da Cetinje ima svega 15-16 hiljada građana.

Zato, gospodine predsjedniče, ovo nije istorijski događaj. Ovo je još jedno bacanje Pljevljacima prašine u oči, i to izbliza.

Ovo je samo još jedna predizborna prevara, laža koja je viđena svaki put pred izbore. Ova Odluka o eko-naknadi, kako je sada donesena ona će tako biti ukinuta posle izbora a bolnica će biti izgrađena na kukovo ljeto.

Uz veliki rizik, znajući da ćete nas optužiti da radimo protiv interesa Pljevalja nećemo podržati predloženu Odluku, ne zbog toga što ona ne treba da bude već zato što je neznatna za situaciju životne sredine u našem gradu i zato što očekujemo da će Vlada Crne Gore i kompanije čiji je većinski vlasnik država i tajkunske kompanije koristiti ovu Odluku kao alibi i neće oni ispunjavati svoje obaveze kada je u pitanju zaštita i unapređenje životne sredine.

 

INFORMATIVNA SLUŽBA NSD PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

nsd

Božićna čestitka OO Nove Srpske Demokratije

U ime OO Nove Srpske Demokratije i svoje lično ime, sveštenstvu i monaštvu SPC i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *