četvrtak , april 22 2021
Početna / Vijesti / Politika / LEKIĆ: OTKRIVENI I POČINIOCI I NALOGODAVCI

LEKIĆ: OTKRIVENI I POČINIOCI I NALOGODAVCI

Mijo Lekić, SO 2019.

Predsjednik odborničkog kluba Nove srpske demokratije Pljevlja, Milan Mijo Lekić zatražio je od predsjednika Skupštine da na sledećoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja na dnevni red uvrsti tačku koja glasi:

 

  • Donošenje zaključka da : Centar bezbjednosti Pljevlja i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima podnesu izvještaj o radu za period od 01.01.2020.god. do 30.09.2020.god. sa sledećim obrazloženjem:

 

U pomenutom periodu  u našoj opštini desilo se mnogo ružnih i neprijatnih događaja koji su nanijeli ogromnu štetu ugledu i dostojanstvu našoj opštini a i svakom građaninu Pljevalja.

13.maja u večernjim satima policija je bacila suzavce, šok bombe (i druga hemijska sredstva) na građane Pljevalja među kojima su bila prisutna i mala djeca, što Pljevlja od svog postanka pa do 13.maja 2020.godine nisu doživjela i zapamtila i što, siguran sam, neće ni ubuduće doživjeti i zapamtiti. Građani Pljevalja traže informaciju (odgovor):

–  ko je dao nalog policiji da izvrši tako nedjelo?

–  koji je razlog bacanja hemijskih sredstava (suzavaca i šok bombi)?

Iste večeri više policajaca brutalno prebija Ognjena Mijatovića u Ul.Kralja Petra I, što se moglo viđeti sa snimka na portalima, stavljaju mu lisice, ubacuju ga u maricu u polusvjesnom stanju, da bi se nakon toga u stanici policije nastavilo mučenje i maltretiranje vezanog Ognjena. Policajac Dino Hrković je više puta udario Ognjena pesnicom u grudni koš, toki-vokijem po glavi i pljuvao ga po licu. Na insistiranje majke Ognjena policija vodi u bolnicu i tu doživljava maltretiranje, umjesto da se izvrši detaljan pregled od strane ljekara i da ljekar opiše sve povrede pošto lice dolazi iz incidentne situacije ali ljekar presuđuje i konstatuje da je Ognjen napao policiju.

Savjet za građansku kontrolu rada policije samo na osnovu jednog snimka sa portala donosi zaključak da je policija u ovom slučaju prekoračila ovlašćenja.

Ognjenova rodbina, prijatelji a i građani Pljevalja traže odgovor:

  • Ko je dao nalog za prekomjernu upotrebu sile nad sugrađaninom Ognjenom Mijatovićem?
  • Ko su izvršioci?
  • Šta je preduzeto prema nalogodavcima i izvršiocima?

U noći između 1. i 2. septembra  za sad nepoznati izvršioci su u našem gradu na objekte koji pripadaju sugrađanima muslimaske i bošačke nacionalnosti ispisali grafite sledećeg sadržaja: „Selite se Turci“, „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“, zatim „SSSS“, polomljena su stakla islamske zajednice.

Sanin Raščić, predsjednik mladih SD-a lažno prijavljuje da je 1.septembra pri izlasku iz opštine vrijeđan od strane trojice omladinaca srpske nacionalnosti na nacionalnoj osnovi a zatim kod zgrade tužilaštva izvučen iz auta i pretučen.

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima podnosi krivičnu prijavu Saninu Raščiću zbog izazivanja panike i nereda.

Sva ova nemila dešavanja nanijela su ogromnu štetu našem gradu, našim građanima a pogotovo većinskom srpskom stanovništvu a strah i paniku muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

optuzeni-za-crtanje-grafita-640x674-1

Ono što je juče uzburkalo javnost je i to što smo posle ovoliko vremena dobili tek nezvaničnu informaciju o mogućim počiniocima nereda u Pljevljima, tj licima koja su pisala uznemirujuće grafite nakon izbora. Policija ni ovog puta nije zvanično izdala saopštenje iako je sva javnost pozivala da što prije otkriju imena počinilaca jer je bačena ljaga na čitav jedan narod.

Ono što su mediji zaboravili ili namjerno nisu rekli jeste da su dvojica članovi i aktivisti DPS-a, o čemu svjedoči i fotografija sa „patriotskog skupa“ kom su prisustvovali.

Ono što je sporno u svoj priči jeste da je treća osoba koja se sumnjiči bila u pritvoru za vrijeme tih dešavanja, što je probudilo sumnju kod građana da nisu oumnjičena prava lica ili da je policija imala namjeru da ovo nedjelo okarakteriše kao čin kriminalaca a ne partijskih aktivista!

KOLIKO JE BITNO DA SU POZNATI POČINIOCI JOŠ BITNIJE JE DA SE KONAČNO ZNA KO SU NALOGODAVCI OVIH NEDJELA BILI I SAD I ZA SVE IZBORE U PLJEVLJIMA I NA SLIČAN NAČIN ISPISIVALI PORUKE OVAKVE SADRŽINE SA CILJEM DA MOBILIŠU MUSLIMANSKO I BOŠNJAČKO STANOVNIŠTVO ZARAD GLASOVA.

Zato, zbog građana Pljevalja, tražimo – insistiramo da Centar bezbjednosti i Osnovno državno tužilaštvo informiše građane o svim dešavanjima, informiše građane o preduzetim mjerama, informiše građane – ko su počionici pomenutih nedjela a ko su nalogodavci!

 

 

INFORMATIVNA SLUŽBA NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

demokrate logo

Demokrate – Nebuloza je da iko od nas ima problem da bilo koji Bošnjak ili Musliman bude na nekoj čelnoj poziciji

Demokrate najoštrije osuđuju primitivizam i šovinizam koji se u Pljevljima i svim drugim gradovima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *