nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Lekić: Pljevljima su potrebna nova radna mjesta a ne gašenje postojeće privrede

Lekić: Pljevljima su potrebna nova radna mjesta a ne gašenje postojeće privrede

Vlada Crne Gore ubuduće mora da ispolji posebnu pažnju i interesovanje u slučaju opstanka Termoelektrane (TE) i Rudnika uglja, jer bi u suprotnom usledile posledice dramatične za cijelu državu, a ponajviše za Pljevlja, naveo je u saopštenju za javnost Milan Lekić, izvršni direktor Rudnika uglja ističući da osim ekološke rekonstrukcije drugo rješenje ne postoji i da takav odnos investivicija i povrata, ne postoji ni u IT sektoru.

-Direktni prihodi od oko 1,2 milijarde evra za deset godina, ne računajući rad ostalih privrednih grana oslonjenih na Rudnik uglja i Termoelektranu, višestruko opravdavaju trošak ekološke rekonstrukcije od oko 66 miliona. Uloženi novac će se za 10 godina, vratiti skoro 20 puta, kaže Lekić. On je istakao da decenijama unazad, ove dvije kompanije, po prirodi svog poslovanja, uplaćuju višemilionske iznose u državnu i opštinsku kasu, navodeći da je, samo u proteklih deset godina, na osnovu raznih poreza i naknada, Rudnik uglja državi Crnoj Gori i Opštini Pljevlja uplatio preko 160 miliona evra.

Lekić smatra da je ekološka rekonstrukcija isplativo i krajnje racionalno rješenje, pogotovo u situaciji kada država Crna Gora, još uvijek, nije stvorila alternativna rješenja i modele koji bi na adekvatan način kompenzovali proizvodnju električne energije.

-Pljevljima su potrebna nova radna mjesta i nova industrijska postrojenja, a ne gašenje postojeće privrede. Tranzicija po ovom pitanju nikako bi smjela da bude ishitrena i površno realizovana – nego pravedna, sa puno senzibiliteta i opreza zbog nekoliko hiljada radnih mjesta koji su direktno povezani sa opstankom Termoelektrane i Rudnika uglja.Ukoliko je ekološka rekonstrukcija preduslov za produženje rada Termoelektrane – makar u idućih deset godina, a svi podaci ukazuju da jeste, ne vidim niti jedan opravdan razlog da Vlada Crne Gore odustane od te investicije, bez obzira na različite interese i pritiske, kazao je Lekić pozdravljajući napore i ulaganja u obnovljive izvore energije i čvrstu riješenost Vlade Crne Gore da u Pljevljima ponovo zaživi fabrika za proizvodnju cementa.

Pljevaljska Termoelektrana proizvodi polovinu električne energije u cijeloj državi, te da bi njenim eventulanim gašenjem Crna Gora bila gurnuta u velike finansijske probleme, kazao je Lekić dodajući da bi samo za 10 narednih godina rada Termoelektrane Crna Gora uštedila preko milijardu evra na uvoz električne energije.

Lekić je podsjetio da je Rudnik uglja usled ovogodišnjeg produženom remonta Termoelektrane, zbog manje isporuke uglja, imao drastično opale prihode, dok je Elektroprivreda morala da uveze električnu energiju u iznosu preko 10 miliona evra. On je pozovao premijera, ministre i stručnu javnost  javno ukrste argumente i iznađu najbolje moguće rješenje za građane Pljevalja, energetski sektor i državu Crnu Goru.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

nikola i lucic izdvojena

POTPISIVANJEM UGOVORA IZMEĐU EPCG I UPRAVE JAVNIH RADOVA ZAPOČETA REALIZACIJA PROJEKTA TOPLIFIKACIJE PLJEVALJA

Danas je u prostorijama TE “Pljevlja” (TEP) potpisan ugovor između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Uprave …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *