četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: Prihvatanjem kandidature od strane gospodina Golubovića šaljete poruku da će Pljevlja i dalje da odumiru

Lekić: Prihvatanjem kandidature od strane gospodina Golubovića šaljete poruku da će Pljevlja i dalje da odumiru

Na jedanaestoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja, koja je održana povodom izbora predsjednika opštine, Milan Mijo Lekić je rekao:

Dame i gospodo kolege odbornici,

Poštovani građani

Sama činjenica da nije prošla ni godina dana od lokalnih izbora u našoj opštini da je već bivši predsjednik opštine, podnio ostavku na tu funkciju, a siguran sam da nije to uradio od „vruće pogače“ – čovjek koji je bio na izbornoj listi „Za dobro građana Pljevalja – Pobjednički Milo Đukanović“, pod brojem 1, čovjek za koga ste vi sami govorili da je najsposobniji u vašim redovima, čovjek za koga ste vi govorili da je sam za vašu koaliciju donio preko 50% pravoslavnih glasova.         Činjenica da smo na prethodnoj sjednici odredili Mervana Avdovića da obavlja posao predsjednika do izbora novog, činjenica da danas imamo od istog predlagača predlog za izbor novog predsjednika Igora Golubovića:

  • govori da ste vi izgubili i ono malo legitimiteta što ste imali da vršite vlast u našoj opštini, govori da je stanje u našoj opštini katastrofalno, da je naša opština doživljela debakl i bankrot;
  • govori da je u teškoj: ekonomskoj, ekološkoj, socijalnoj, zdravstvenoj, sportskoj, depopulacionoj, političkoj pa i nacionalnoj krizi. Nacionalna kriza zato što se stiče utisak da našom opštinom upravlja nacionalna manjina a svakome je jasno da tamo gdje upravljaju nacionalne manjine nema političke stabilnosti i najgora kriza je kriza morala.

Nije ovakvo stanje u našoj opštini nastalo preko noći, ni odjednom već je ovo:

  • rezultat dugogodišnje maćehinske politike podgoričke DPS hobotnice prema Pljevljima i snishodljivog, udvorničkog, poltronskog i podaničkog odnosa pljevaljskog DPS-a prema istoj;
  • Ovakvo stanje je rezultat vođenja izdajničke politike u Crnoj Gori koju je započeo Milo Đukanović,1996.godine pod pritiskom Medlin Olbrajtove i Bila Klintona da bi izbjegao međunarodnu potjernicu i suđenje zbog svog kriminalnog dosijea, šverca cigareta i narkotika;
  • izdajničke politike iz 1999.godine kada je Milo Đukanović naručivao i određivao ciljeve bombardovanja zločinačkoj NATO alijansi po Srbiji i po Miloševićeviskim dijelovima Crne Gore, kako je ih je on nazivao;
  • ovakvo stanje je posledica krađe referenduma 2006.godine i nasilnog odvajanja CG od Srbije, sa raznim bjelosvjetskim huljama i postavljanje granice i carine između bratskih naroda na Jabuci.
  • Ovakva situacija je rezultat sprovođenja lopovske, kumovske, bratovske, prijateljske, tajkunske privatizacije i dodjele kocesija u CG a pogotovo u Pljevljima.

Samo da Vas podsjetim, poštovani građani, na dodjelu koncesija na pljevaljske šume i privatizaciju drvne industrije „Velimir Jakić“, građevinara, vojne fabrike „1.decembar“, ciglane, kamenoloma u selu Bušnje.

2006.godine, kada je uprava za šume raspisala tender za dodjelu koncesija na 13 gazdinskih jedinica na šume u Pljevljima na tender se javila kompanija Vektra Jakić, koja se nikad nije bavila drvopreradom i ponudila 13,5 eura po metru kubnom za četinar i 6 eura po metru kubnom za lišćare.

Kompanija „Pljevlja“, koja je formirana od 9 manjih pljevaljskih kompanija koje su se sve ranije bavile drvopreradom dala je ponudu na 21 euro po metru kubnom za četinar a za lišćare 7 eura. Kompanija „Pljevlja“ je dala povoljniju ponudu i to 7,5 evra za četinar i 1 euro za lišćar ali, naravno kumovskom vezom koncesije su dodijeljene „Vektri Jakić“.

Privatizacijom: drvnog kombinata „Velimir Jakić”, Građevinara, vojne fabrike „1.decembar“, ciglane, kamenoloma u selu Bušnje obećane su velike investicije,  brojno zapošljavanje radnika, domaćinsko gazdovanje.

Na račun tog obećanja opština je uložila velika sredstva na otvaranju fakulteta u našem gradu, mašinske struke za smjer drvoprerada. SSŠ uvodi u školu srednjoškolce smjera drvoprerada a šta imamo danas od toga?

Imamo oboljele šume, razrušene lokalne i seoske puteve, krčenje a ne eksploataciju šuma, neplaćanje kocesionih naknada, zapošljavanje penzionera radi izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa, parking za vozila „Vektre Jakić“ na ciglani, umjesto izgrađene nove ciglane i proizvodnje; izdatu zgradu  bivšeg Građevinara pod kiriju Javnom tužilaštvu; umjesto zapošljavanja radnika i proizvodnje u vojnoj fabrici imamo izdat prostor fabrike gradskoj biblioteci; eksploataciju kamena u kamenolomu Bušnje mimo Zakona bez naplate koncesija.

Vi danas ne uzimate ništa od ovoga u obzir, bez ijedne rečenice obrazloženja i navođenja razloga zbog čega je Đačić podnio ostavku, bez imalo griže savjesti „mrtvi hladni“ predlažete novog kandidata, gospodina Igora Golubovića.

Ovakvim Vašim ponašanjem a i prihvatanjem kandidature od strane gospodina Golubovića šaljete poruku da će Pljevlja i dalje da odumiru i da im je sudbina sve bliža sudbini naselja Šula i Gradac.

Ja, u ime Kluba odbornika NSD predlažem da se ova sjednica prekine.

Predlažem da predsjednik Skupštine zakaže kolegijum na kome bi formirali parlamentarnu  komisiju koja bi definisala minimum obaveza Vlade Crne Gore prema Pljevljima.

Javno podržavam čin ostavke gospodina Đačića, ali to je samo jedan od koraka koji je dobar i koristan za Pljevlja. Pozivam ga da obrazloži građanima Pljevalja razloge njegove ostavke, ili pak smjene jer bez obrazloženja ostavka ništa ne znači.

Pozivam poslanike iz Pljevalja da napuste parlament dok se zahtjevi, koje bi usvojila jednoglasno ova Skupština, ne ispune.

Poštovani građani, budite sigurni da je to jedini način da se promijeni odnos Podgorice prema Pljevljima.

 

Lekić je na kraju dodao:

Želim da iskoristim priliku da podsjetim vjerujući pravoslavni narod na poziv naše svete crkve, na poziv našeg prepodobnog mitropolita Amfilohija da dođemo na trojčindanski sabor u Podgoricu kod Hrama Hristovog Vaskrsenja u što većem broju  kako bi poslali poruku otpadnicima svoga naroda, antihristima, bezbožnicima, ateistima da nećemo dozvoliti skrnavljenje naše svete crkve, da smo spremni da je branimo golim životima pa i nedozvoljenim sredstvima.

Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9 časova, u 11 časova saboru će se obratiti mitropolit Amfilohije. Crkvena opština Pljevaljska organizovala je besplatan prevoz u 5 sati ispred crkve Svete Petke.

Informativna služba NSD Pljevlja – Saopštenje

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ČEMU VAKAT TOME I VRIJEME

Moralo je da prođe 78 godina da se pored jame na Stražici, u koju su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.