četvrtak , avgust 13 2020
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: TAMBUROM SE NE MOŽE SLAVITI BOŽIĆ

Lekić: TAMBUROM SE NE MOŽE SLAVITI BOŽIĆ

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OPŠTINSKOG ODBORA NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE – PLJEVLJA

Ne sumnjamo u lošu namjeru organizatora Božićnog koncerta Gradskog tamburaškog orkestra koji je održan 5. januara u Domu kulture u Pljevljima, međutim, takva vrsta koncerta nije u duhu Božića i proslave Rođenja Bogomladenca Hrista. Tamburom se Božić ne može slaviti, jer je tambura za kafanu. Za Božić se do sada nije tamburalo, osim ako ovogodišnji primjer predsjednik Opštine Đačić ne želi da uvede kao tradicionalan. Nemamo ništa protiv toga da predsjednik Đačić tambura kod Hamze i u Milet bašti, ali svoju pomućenu nacionalnu svijest ne može nametati većinskom srpskom pravoslavnom narodu u Pljevljima.

Srbima je u Pljevljima sve zabranjeno, pa i da slave svoje pravoslavne praznike. Prisjetimo se samo kako je na bezočan način Mersudin  Halilović (bivši sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti), po naredbi predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića, zabranio održavanje akademije povodom proslave Svete Petke. Sada je na krajnje podmukao i bestidan način slavljenje Božića predato u nadležnost muslimana, konkretno Emiru Prekiću (vođi Gradskog tamburaškog orkestra), koji njeguje muzički repertoar posleratne sarajevske Baščaršije. Pitamo se kako bi se osjećali pljevaljski muslimani da bajramski koncert organizuje Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ na čijem čelu je Božidar Jelovac.

Nova srpska demokratija se zalaže i uvijek će se zalagati za korektne međuvjerske i međunacionalne odnose, ali Božićni tamburaški koncert u Pljevljima nikako ne ide tome u prilog. Svakom elementarno obrazovanom čovjeku je poznato ko i kako organizuje božićne koncerte. Opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti mogao je u saradnji sa Mileševskom eparhijom i sveštenstvom Arhijerejskog namjesništva pljevaljskog organizovati božićnu duhovnu akademiju i mi bismo to pozdravili, ali ovaj način nije ni najmanje primjeren. Dakle, treba postaviti stvari na svoje mjesto. Božićnom koncertu je mjesto pod okriljem Crkve Hristove, a tamburi je mjesto u kafani.

MILAN LEKIĆ, predsjednik OO NSD

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret za pljevlja

BOMBARDOVANJA

Iz pamćenja našeg stradalnog i vječno raspetog naroda, nikada niko neće moći da izbriše sjećanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *