petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: Zabrana Svečane akademije šamar i ponižavanje građana Pljevalja

Lekić: Zabrana Svečane akademije šamar i ponižavanje građana Pljevalja

Nova srpska demokratija ocjenjuje da je zabrana tradicionalne Svečane akademije povodom krsne slave grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije direktan šamar i ponižavanje građana Pljevalja. Grad u kome većinu stanovnika čine Srbi i pravoslavni vjernici, crnogorska vlast je očigledno odabrala za početak svog opasnog nauma da spriječi narod širom Crne Gore da se sjeća svojih predaka i najsvjetlijih stranica naše istorije. Da sramota bude veća, kao nalogodavci ovoga prljavog posla u Pljevljima se pojavljuju bivši Srbi iz DPS-a koji moraju da se dokazuju svojim dukljanskim šefovima da su se promijenili i da su prodali vjeru za večeru. Za neposrednog izvršioca su odabrali Bošnjaka, sekretara za kulturu Mersudina Halilovića, koji je, vođen strahom od bivših Srba iz DPS, neznanjem ili šovinizmom pristao da bude marioneta u jednom opasnom projektu sa elementima antisrpstva, anticrnogorstva i antipravoslavlja. Ako je u pitanju neznanje, onda moramo Halilovića između ostalog upoznati sa činjenicom da su među učesnicima Velike skupštine srpskog naroda u Podgorici 1918. godine bili i muslimani iz Pljevalja, Hamdibeg Hasanbegović, Derviš Šećerkadić, Mahmut-beg Manović i Omerbeg Selmanović koji su glasali za ujedinjenje Srbije i Crne Gore. Iz Pljevalja su među učesnicima bili i naši preci, dr Jakov Zarubica, Serafim Džarić, Savo Vukojičić, Milan Bajić, Mitar Obradović, Aleksa Bajić i Prokopije Šiljak. Ako je, pak u pitanju šovinizam onda Halilović direktno, iz pozicije Bošnjaka i pripadnika islamske vjere provocira svoje komšije, pravoslavne Srbe, jer zabranjuje skup koji je i vjerski i nacionalni, čime je teško uvrijedio najveći procenat građana našeg grada.

 

Stvari su očigledne – NSD, kao i najveći procenat građana Pljevalja, baštini vrijednosti oslobođenja i ujedinjenja, dok DPS i njegovi sateliti očigledno pate i vape za vremenima okupacije, i turskog i austrougarskog zuluma. NSD i srpski narod niko ne može spriječiti da proslavljamo najsvjetlije događaje našeg naroda i Crne Gore, i ovakvi događaji samo nas mogu utvrditi i objediniti u našoj borbi. Oni drugi, konvertiti koji su pljunuli na svoje pretke i tradiciju, neka žive u svojoj sramoti.

 

Kao predsjednik kluba odbornika NSD, na sjednici SO Pljevlja koja će se održati u petak, iniciraću dopunu dnevnog reda sa tačkom koja bi se bavila ovim skandalom koji može imati dalekosežne posledice, i tražiti od sekretara Halilovića da pojasni svoje ponašanje.

 

Saopštenje Milana Mija Lekića, predsjednika OO Nove srpske demokratije Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.