utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: Zašto Đukanović i Marković nijesu obavijestili javnost o razgovorima sa Amfilohijem?

Lekić: Zašto Đukanović i Marković nijesu obavijestili javnost o razgovorima sa Amfilohijem?

Lider Demosa, Midorag Lekić pitao je zašto predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković nijesu obavijestili javnost o razgovorima sa mitropolitom Amfilohijem.

Lekić je reagovao povodom današnje izjave premijera Crne Gore, Duška Markovića.

Marković je saopštio da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, “a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.”“Zašto partijski predsjednik zemlje Đukanović i premijer Marković nisu obavjestili javnost o “dugim i iscrpnim razgovorima” sa mitropolitom Amfilohijem? Da li je njihova inicijativa za “obustavu” Zakona o slobodi vjeroispovijesti tajno izglasana u Skupštini, jer bez takve odluke oni nisu imali mandat za dogovor takve vrste? Ako nije bilo takve odluke – da li predsjednik Skupštine i poslanici koji su izglasali ponuti Zakon prihvataju nezakonite političke procese i sada ličnu javnu blamažu – opet će inferiorno dobiti zadatke da glasaju ono što im je javi. Ovoga puta suprotno onome što su glasali nedavno”, pita Lekić.

Lider Demosa pita “da li će predsjednik parlamenta hitno zakazati sjednicu Skupštine zbog nastale situacije u kojoj je sasvim suspendovan sistem podijele vlasti, a Skupština pod njegovim vođenjem i sa glasačkom mašinom depersonalizovanih poslanika dodatno kompromitovana kao sluškinja vrha piramide vlasti?”

“Da li je premijer Marković mogao da saopšti informaciju o navedenim pregovorima bez prijetećih tonova prema građanima i crkvi kojima dodatno i sve riskantnije podiže tenzije u zemlji”, pita Lekić.

Izvor: borba.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ČEMU VAKAT TOME I VRIJEME

Moralo je da prođe 78 godina da se pored jame na Stražici, u koju su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.