ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Lekić:Da je uslov za direktora da mora biti iz redova muslimana – Bošnjaka?

Lekić:Da je uslov za direktora da mora biti iz redova muslimana – Bošnjaka?

Javno pismo ministru zdravlja – gospodinu Hrapoviću

 

Gospodine ministre,

Poslije mog javnog obraćanja i poziva da najhitnije reagujete povodom katastrofalnog stanja u Opštoj Bolnici Pljevlja iskreno, nisam ni očekivao da ćete nešto da promijenite na bolje. Ali ono čemu se ni najmanje nisam nadao je da ćete se izborom za vršioca dužnosti OB Pljevlja na ovakav drzak i omalovažavajući način ponijeti i prema građanima i prema ljekarima u Pljevljima.

Iz medija smo saznali da je za vršioca dužnosti direktora u OB Pljevlja izabran dr Erduan – Edo Lalović, stomatolog specijalista. Da se u startu razumijemo – nemam ništa protiv dr Lalovića, poznat je kao dobar stručnjak i korektan čovjek.

Gospodine ministre, u ovako teškoj, komplikovanoj i haotičnoj situaciji u OB Pljevlja sa ogromnim problemima prvenstveno kadrovskim (radi svega 24 specijaliste a 1986.godine je radilo 64 specijaliste), gdje aparati i oprema stoje zaključani zbog nedostatka stručnog kadra a pacijenti se maltretiraju i šalju po cijeloj Crnoj Gori na preglede i hirurške intervencije, gdje fali 30 specijaliste, gjde se buduće majke šalju u Bijelo Polje a naši budući sugrađani rađaju kao Bjelopoljci, gdje su međukolegijalni odnosi do krajnje mjere narušeni, Vi stavljate stomatologa za vršioca dužnosti bez apsolutno ikakvog organizacionog, stručnog iskustva za vođenje medicinske ustanove sa ovako kompleksnim problemima.

Ministre Hrapoviću, Vi svjesno, namjerno i brutalno kršite Ustav i Zakone CG. Svima je poznato da vd direktora u bilo kojoj ustanovi ne može biti osoba koja nije zaposlena u toj ustanovi. Dr Edo Lalović nikada nije bio zaposlen u Opštoj Bolnici Pljevlja. Cijela pljevaljska javnost zna da ste izigrali Zakon, preko noći promijenili Pravilnik, primili dr Lalovića za savjetnika direktora na samo jedan jedini dan kako bi ga „na mala vrata“ imenovali za vd. Takođe, sva pljevaljska javnost zna da ste to sve uradili uz pomoć lažnog opozicionara, vječitog zamjenika direktora iz redova Pokreta za Pljevlja, koji je na sve spreman za sitnu korist i lične interese i kome ovo nije prvi put da radi protiv interesa zaposlenih u OB Pljevlja i građana Pljevalja a da bi se dodvorio svakoj vlasti.

Ministre Hrapoviću, javno Vas pitam:

  • Čime ste se vodili kada ste izabrali dr Lalovića za vd Opšte Bolnice Pljevlja osim što je kadar SD-a i musliman – Bošnjak?
  • Da li je tačno, kako priča pljevaljska javnost, da ovim postupkom trasirate put da dr Lalovića imenujete za direktora Doma Zdravlja a dr Tursumovića za direktora Opšte Bolnice Pljevlja (pošto je već iskoristio 3 mandata direktora u Domu Zdravlja Pljevlja)?

Da li ovim pokazujete da je uslov za direktora da mora biti iz redova muslimana – Bošnjaka?

  • Koga to specijalistu i subspecijalistu medicine sa 37, 30, 27 ili 15 godina radnog staža može da savjetuje stomatolog? Kakvu poruku ovom izborom šaljete specijalistima u OB Pljevlja?
  • Da li je uslov za dobijanje povoljnog stambenog kredita prihvatanje direktorske funckcije i slijepo prihvatanje, bez pogovora, naređenja ministarstva koja su nerijetko uperena protiv i interesa naših građana i svih zaposlenih u OB PV? Drugim riječima, da se postane „slijepi poslušnik ministarstva“.
  • Da li ste se zapitali da li ovim izborom pogoršavate ionako urušene odnose među svim zaposlenim u OB PV i još više obesmišljavate svaki ozbiljan rad u ovoj ustanovi? Poznato Vam je da su građani u potpunosti izgubili povjerenje u ovu instituciju gdje nekažnjeno prolaze svi incidenti od onih najgorih sa smrtnim ishodom do onih najprizmnijih gdje pacijenti strahuju da li će o njihovom zdravstvenom stanju javnost čitati po fejsbuk profilima zaposlenih. Doduše na taj način smo saznali da ortoped „radi carski rez uz laganu muziku“ ?
  • Da li omalovažavate čak i ljekare koji su funkcioneri Vaše stranke, konkretno bivšeg direktora Gadža kome puna tri mjeseca ne prihvatate ostavku i pored narušenog zdravstvenog stanja a sve radi partijskih interesa?
  • Da li znate da zaposleni specijalisti, vjerovali ili ne, poslednjih sedmica i ne znaju ko im je direktor i kom pretpostavljenom da se jave za hitne probleme?

Ministre Hrapoviću,

Nažalost, Vi se kao i većina Vaših kolega ministara prema Pljevljima odnosite maćehinski, možda čak i više nego neki drugi. Ono što smo svi očekivali od Vas bez obzira na političku, nacionalnu, vjersku pripadnost je da ćete kao rođeni Pljevljak  imati bar malo više senzibiliteta i poštovanja prema ovoj sredini. To je nažalost izostalo. A takođe Vas moram napomenuti da ste imali priliku da se ugledate na jednog od Vaših ranijih prethodnika, bivšeg ministra zdravlja, profesora Radunovića koji je od beranske bolnice napravio regionalni centar sa čak 80 specijalista  pa i nastavnu bazu za Višu medicinsku školu.

Vi ćete zasigurno, nažalost, u istoriji ovog grada ostati upamćeni kao grobar  sredine u kojoj ste se i sami rodili.

 

 

PREDSJEDNIK OO NSD Pljevlja

Milan Mijo Lekić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.